A DSL vezet a világ széles sávú piacán

2005.07.07. 15:59

165 millió széles sávú internetkapcsolat volt 2005 márciusában a világon: ebből 107 millió DSL-hozzáférés volt - adta hírül az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ Infinit hírlevele.

A világ összes széles sávú kapcsolatának kétharmada DSL-típusú - adta közre a brit Pointtopik elemző-honlap. A DSL egyedül észak-Amerikában nem népszerű: az Egyesült Államokban és Kanadában  kábeltévés hálózaton csatlakozik a szélessávú előfizetők több mint fele. Nagy-Britanniában és Olaszországban azonban a DSL-előfizetések 70, míg Németországban közel 100 százalékos a DSL-ek aránya a széles sávú előfizetések körében. Magyarország részesedése a világ 165 millió széles sávú hozzáféréséből kevesebb mint félmillió: ezen belül a DSL-előfizetések aránya 54 százalékos a KSH adatai szerint.

Az abszolút számokat tekintve a legtöbb széles sávú előfizetés az Amerikai Egyesült Államokban (36,5 millió), Kínában (28,3 millió) és Japánban (19,3 millió) él. Ha a széles sávú internet elterjedédésének üteme alapján felállított rangsort nézzük, Magyarorszgot nem találjuk a tíz legyorsabban növekvő széles sávú penetrációjú ország között. 2005. első negyedévében Törökországban 37 százalékkal bővült a broadband-előfizetők létszáma, Thaiföldön és Lengyelországban pedig egyaránt 24 százalékkal növekedett a piac. Míg a tizedik helyezett Mexikóban is 18 százalék körüli volt a széles sávú hozzáférések számának növekedése, Magyarország mindössze 7 százalékos penetrációval messze nincs az élmezőnyben.

Különösen az abszolút számok esetében érdemes figyelni arra, hogy az összesítések csak az előfizetések, illetve előfizetők számát tartalmazzák: az egy egyetemen többezer diáknak internet-hozzáférést biztosító bérelt vonali kapcsolat éppúgy egynek számít, mint mondjuk egy négytagú családot ellátó kábeltévés vagy ADSL-kapcsolat, így a ténylegesen internet-hozzáféréssel bírók számát a fenti adatokból megbecsülni sem lehet.

ITTK-Infinit - [origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK