Kiszűri a Microsoft a Kínában beindított MSN Spaces nevű webnapló-szolgáltatásán publikált bejegyzések közül a helyi politikai vezetés által kényesnek tartott szavakat, témákat.

A szoftveróriás közlése szerint az internetes blogoknak helyt adó szolgáltatás esetében  kommunistaellenes kifejezéseket, valamint többek közt a "demokrácia" és "szabadság" szavakat is blokkolják a helyi kormány rendelkezéseinek megfelelően. Ha a Microsoft szolgáltatását használó webnapló írója "tiltott" szavakat próbál meg publikálni blogján, a rendszer megtagadja annak bevitelét, s hibaüzenetet jelenít meg: "Ez a bejegyzés tiltott kifejezéseket tartalmaz, kérjük, törölje ezeket."

Mint ismeretes, a kínai kormányzat nyílt kontrollt gyakorol a világhálón elérhető tartalmak felett: a legnépszerűbb helyi internetportálok rendszeresen kiiktatják szolgáltatásukból azokat a tartalmakat, amelyeket a kínai vezetőség politikailag kényesnek tart. A helyi vezetés legutóbb például arra szólította fel a helyi internetszolgáltatókat, hogy blokkolják hálózatukból minden olyan honlap elérését, amelyek jelentéseket, méltatásokat közölnek az áprilisban elhunyt II. János Pál pápáról. A kínai kormányzat emellett márciusban azt is bejelentette, hogy az országban működő magán- és céges honlapokat egyaránt regisztráltatnia kell majd tulajdonosuknak a hatóságoknál, a nem regisztrált webhelyeket ugyanis a nyár közepétől bezárják - jelentette be a párizsi székhelyű Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi médiajogi szervezet.

A Microsoft amerikai központja megerősítette a tartalomszűrés alkalmazását, a társaság ugyanakkor közölte, a blogok cenzúrázását egy kormányzati finanszírozású partnerük végzi, a helyi vezetéssel szorosan együttműködve. A szoftvercég képviselője emellett kiemelte, hogy a vállalat mindig a helyi törvényekhez igazodóan üzemelteti szolgáltatásait.