Beperelte az Intelt az AMD

2005.06.28. 13:08

Az amerikai Advanced Micro Devices (AMD) lapkagyártó legnagyobb riválisa ellen indított pert: a vállalat azzal vádolja a világ legnagyobb chipgyártójának számító Intelt, hogy tisztességtelenül visszaél a mikroprocesszorok piacán birtokolt monopolhelyzetével.

Az AMD kedden egy delaware-i kerületi bíróságon nyújtotta be keresetét a kaliforniai székhelyű Intel cég ellen. A felperes azzal vádolja versenytársát, hogy az tisztességtelenül visszaél a világszerte leginkább elterjedt, hagyományos PC-kben is használatos x86-rendszerű mikroprocesszorok piacán birtokolt monopolhelyzetével.

Az AMD a periratban 38 olyan céget is megnevezett, amelyekre állítása szerint az Intel nyomást gyakorolt: a vállalatok közt egyaránt megtalálhatók nagy és kisebb számítgépgyártók,  disztribútorok és kiskereskedők is. A társaság azt állítja, hogy az Intel számos partnerét olyan kizárólagos megállapodások megkötésére kényszerítette, melyek lehetetlenné tették, hogy a cégek a rivális AMD-től vásároljanak lapkákat - közölte a gyártó szóvivője. Az Intel cég szóvivője a MercuryNews.comnak úgy nyilatkozott, bár még nem értesültek hivatalosan a perről, vélekedésük szerint a vállalat üzleti tevékenysége mindenben megfelel a helyi versenytörvényeknek.

Az AMD a kilencvenes évek hasonló vádakkal indított pert az Intel ellen: ekkor azonban a két gyártó - azóta nyugállományba vonult - vezetője peren kívül meg tudott egyezni egymással.

KAPCSOLÓDÓ CIKK