Csatát vesztettek a fájlcserélők

2005.06.28. 11:13

Az amerikai legfelsőbb bíróság határozata értelmében az internetes fájlcserélők működtetői felelőssé tehetők a rajtuk zajló sorozatos szerzőijog-sértésekért. Az ügyben illetékes, alsóbb szintű bíróság 2003-ban még a mostanival ellentétes döntést hozott.

A Morpheus és Grokster néven ismert internetes fájlcserélőket üzemeltető - valamint korábban a Kazaa-t is birtokló - StreamCast céget az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége (RIAA), illetve az amerikai filmstúdiókat tömörítő szövetség, az MPAA fogta perbe még 2001 októberében. Az évek óta húzódó, precedensértékű perben két évvel ezelőtt egy Los Angeles-i fellebbviteli bíróság a fájlcserélők számára kedvező határozatot hozott: kimondta, a szoftverek fejlesztője nem felelős azokért a szerzőijog-sértésekért, amelyeket azok használói elkövetnek. Természetesen a felperesek már a döntés kihirdetését követően bejelentették, megfellebbezik azt, így az ügy a legfelsőbb bíróság elé került.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint a felsőbb szintű bíróság kedden a korábbival teljesen ellentétes döntést hozott, határozatában ugyanis kimondta, a Grokster és a Morpheus működtetője felelőssé tehető azért, hogy fájlcserélő hálózatain a felhasználók illegálisan csereberélnek szoftvereket, filmeket és zenefájlokat. David Souter bíró a döntés indoklásakor elmondta, a StreamCast céget azért lehet felelősségre vonni az illegális letöltésekért, mert a cég önmagában egyébként legális szolgáltatásait maga is jogsértő használati módjával népszerűsítette a felhasználók körében, s soha egyetlen felhasználót sem tiltott ki a rendszerből ezekért.

Ugyanakkor a legfelsőbb bíróság döntése nyomán sem kerül sor az említett két fájlcserélő hálózat azonnali bezárására, ugyanis az ügyet egy alsóbb szintű bíróságra utaltaák vissza, ahol  újból meg fogják vizsgálni a StreamCast ellen felhozott bizonyítékokat immár a korábbival ellentétes határozat tükrében.

Míg az amerikai zene- és filmipari szervezetek üdvözölték a legfelsőbb bíróság döntését, a StreamCast cég vezetője szerint cége be fogja bizonyítani, hogy nem bátorította felhasználóit a szerzői jogok megsértésére. Az ameriaki per felperese, az MPAA által támogatott hazai ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány) elnökének reménye szerint az amerikai döntés befolyásolja majd a hazai bíróságok ítélkezési gyakorlatát is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK