Mit tehetünk akkor, ha éppen  futás, sziklamászás vagy vadvízi evezés közben van szükségünk PC-re vagy digitális kamerára? Az ilyen helyzetekben jönnek jól az extrém felhasználásra szánt, hidegnek, melegnek, víznek és ütéseknek is ellenálló kütyük.

A bennünket körülvevő masinák többnyire érzékenyek: nem bírják sem a meleget, sem a hideget, a nedvesség pedig - lévén szó elektronikai eszközökről - legtöbbjük végét jelentheti.  Ugyanakkor teljességgel érthető igény, hogy sportolás, kirándulás közben is szeretnénk magunkkal vinni mobiltelefonunkat, hordozható számítógépünket vagy egy digitális walkmant, ám ilyenkor aligha vigyázhatunk hímes tojásként az eszközökre. Írásunkban olyan érdekes digitális kütyüket válogattunk össze, melyek jól jöhetnek a hátizsákban, mert jól bírják a gyűrődést, vagy kritikus helyzetben a várostól távol is kihúzhatják a bajból tulajdonosukat.

Nem baj, van nap!

A felkészült túrázók hátizsákjából manapság aligha hiányozhat a műholdas navigációs eszköz, a GPS, amely nagy pontossággal megmutatja, hogy éppen merre járunk, illetve miként juthatunk el kiszemelt célpontunkhoz. De mi a helyzet akkor, ha műszerünk csipogva tudatja, hogy fogytán benne a szufla, ám mivel közel s távol sehol egy konnektor, végül feladja az akku. Ilyenkor jöhet jól az F-tech cég napelemes, Solar Battery Bluetooth GPS Receiver elnevezésű masinája, amely - mint neve is mutatja - egy mobiltelefonhoz vagy PDA-hoz csatlakoztatható, napenergiával is működő GPS-modul.

A készülék akkuja 20 órás folyamatos működésre képes, ám ha közben a napelemek is dolgoznak, ez akár 30 órára is feltornázható. A napelem másik fontos funkciója, hogy a kikapcsolt készülék akkuját is tölti, így ha jó idő van, pár óra sütkérezést követően ismét műholdas segítséggel indulhatunk tovább.

Strapabíró mobilok

Forrás: [origo]
Siemens M75

A német Siemens már három különböző, ütés-, por- és cseppálló mobiltelefont piacra dobott, ezek legújabbika az M75-ös modell bemutatása, amely valószínűleg hamarosan itthon is megvásárolható lesz. A strapabíró masina 900, 1800 és 1900-as hálózatokban egyaránt feltalálja magát, kijelzője 262 ezer színárnyalatot képes megjeleníteni, 1,3 megapixeles kamerájával pedig már egészen jó minőségű képeket lehet készíteni.

Hogy a képek tárolása se jelentsen gondot, a 14 megabájtos belső memóriát MMC memóriakártyával bővíthetjük ki, melyből egy 32 megabájtosat az alapcsomaghoz mellékel is a gyártó. A készülék lejátssza az mp3 fájlokat is, így tulajdonosa kedvenc zenéit is hallgathatja rajta akár sziklamászás közben is.

Forrás: [origo]
Nokia 5140i

Az egészséges életmód egyre több ember számára a hétköznapok része, így a mobiloknak is lépést kell tartaniuk az ehhez kapcsolódó igényekkel. A Nokia 5140i jelű mobilja (melynek elődjét a Techbázison korábban már bemutattuk)nemcsak bírja a sportolással járó gyűrődést, de szolgáltatásaival még segít is abban, hogy feltüzelje a lohadó lelkesedésünket. A szoftverében található Fitness Coach program méri a sportolás idejét, és folyamatosan biztat bennünket, hogy a monoton futás közben se veszítsük el a lelkesedésünket, míg a szórakoztatásról a készülékbe épített rádió és mp3-lejátszó gondoskodik.

A sportrajongókat azonban ennél jobban lázba hozhatja az, hogy a telefon összekapcsolható a Polar Electro legkülönfélébb csuklókomputereivel és pulzusszámmérőivel, amelyek adatait mobilunk kijelzőjén grafikus formában is megnézhetjük, így az edzés hatékonyságát utólag ellenőrizhetjük. Emellett a VGA felbontású digitális kamerával szerelt készülékhez opcionális GPS-bővítmény is vásárolható, s ha az adott mobilhálózat támogatja, hangüzeneteket (push to talk) is lehet küldeni vele egy másik, ezt támogató telefonra.

Le a víz alá!

Forrás: [origo]
Vízálló tok digitális kamerához

Szerencsésebb olvasóink nyáron egy-két héten át  egy homokos tengerparton süttetik a hasukat, ám ha tiszta a víz, egy kis búvárkodás szinte kötelező tenger nélkül maradt hazánk fiainak. Persze a színes halak, tengeri csillagok és rózsák jelentette csodálatos látványt a nyaralás végeztével nem tudjuk magunkkal vinni s megmutatni a rokonoknak, ismerősöknek, mert a fényképezőgépet sajnos nem vihetjük magunkkal a víz alá. Vagy mégis?  A digitális fényképezők számos típusához vízálló tokot is vásárolhatunk: bár ezen kiegészítők általában közel annyiba kerülnek, mint maga a kamera, biztosak lehetünk benne, hogy idehaza nagy sikert aratunk majd a víz alatti felvételeinkkel. 

Nemrégiben mutatták be például a az aprócska Minolta Dimage X fényképezővel használható MC-DG100 jelzésű vízálló borítást. A műanyag borítás 260 grammal nehezíti meg a kameránkat, ám ezért cserében 30 méter mélységig fotózhatunk a géppel. A Dimage vízhatlan tokja körülbelül 200 dollárba, azaz mintegy 40 ezer forintba kerül, komolyabb kompakt digitális fényképezőkre szánt modellek esetében azonban akár 100-200 ezer forintot is elkérnek ezekért.

Bikázd be a mobilod

Forrás: [origo]
Cellink mobiltöltő

Kivel ne fordult volna már elő, hogy mobilunk fájdalmas csippantásokkal jelezte, hogy az akkumulátor lassan a végét járja, ám vagy a töltőnket felejtettük otthon, vagy hálózati áram nem volt a környéken. Ez főleg túra közben, a világtól távol lehet bosszantó, amikor mobilunk az egyetlen kapcsolat a külvilággal. Ilyenkor vehetjük hasznát a Cellink névre elkeresztelt eszköznek, amellyel az egyik mobilról tölthetjük fel a másikat, de az USB-csatlakozón keresztül akár notebookról vagy PC-ről is működik a dolog.

Emellett a cég olyan adaptert is árusít, amely a belehelyezett 9 voltos elemről képes feltölteni a lemerült mobil akkumulátorát. Egy átlagos készülék esetében 40 percnyi töltést követően durván 20 perc beszélgetési idő áll rendelkezési a mobilon, míg a noteszgépes töltőt használva 30 perc alatt 80 százalékos feltöltést lehet elérni.

Projektor a mobilhoz

Forrás: [origo]
Projektor a mobilban

Hiába az egyre gyorsabb processzorok és a háttértárak növekvő mérete, a képek és filmek nem mutatnak valami jól a mobiltelefonok kijelzőin. Ráadásul jellegéből adódóan a mobil eszközök képernyőinek méretét csak korlátozott mértékben lehet növelni.

Mi akkor a megoldás? A dél-koreai Sunyang DNT cég nemrégiben forradalmi ötlettel állt elő, ugyanis egy mobiltelefonhoz csatlakoztatható mini projektort szerkesztettek, amely a telefon kijelzőjén látható képet 12x12 coll méretben vetíti ki. A termékből egyelőre csak a prototípust készült el, ám várhatóan már az év végére elkezdődhet a sorozatgyártása. A vezető mobilgyártók az idei 3GSM konferencián már bemutatták az első olyan készülékeiket, amelyek már földi sugárzású digitális tévéműsorok (DVB-T) vételére is alkalmasak. A digitális műsorszórást már hazánkban is tesztelik, 2007-re várhatóan az ország sűrűn lakott területein mindenütt foghatók lesznek a jobb kép- és hangminőségű műsorok. Úgy tűnik, hamarosan minden meglesz ahhoz, hogy kedvenc műsorainkat a legeldugottabb helyen is élvezhessük.

(Computer Panoráma)