Nemrégiben nyitották meg Kínában az első olyan klinikát, ahol kizárólag internetfüggők kezelésével foglalkoznak. Az ország 100 milló körüli felhasználói táborával jelenleg a második legnagyobb internet-nagyhatalom az Egyesült Államok után.

Nemrégiben nyitották meg Pekingben azt a klinikát, ahol olyan pácienseket kezelnek, akik a világháló vagy számítógépes játékok függőivé váltak. Az Associated Press beszámolója szerint az intézményben jelenleg tizenhárom, 14 és 24 éves kor közötti fiatalt kezelnek. Az intézmény vezetője, dr. Tao Ran úgy nyilatkozott, a páciensek mindegyike azért került a klinikára, mert az iskolába járás helyett egész nap videojátékokat nyüstölt, vagy internetes csevegőszobákban ütötte el idejét.

A kormányzati tulajdonú klinika igazgatója elmondta, a kezelés alatt álló fiatalok depressziótól szenvednek, idegességre, rettegésre, nyugtalanságra, valamint pánikrohamokra panaszkodnak. Emellett a netfüggőknek nem erősségük az élőszóbeli kommunikáció, sokuknak problémája volt az alvással, a sok klikkeléstől, gépeléstől zsibbadt a kezük, többek közülük elvesztették barátaikat, illetve lefogytak az állandó számítógépezés nyomán - nyilatkozta Tao Ran.

 Az igazgató közlése szerint az internet- és játékfüggő fiatalok közül sokan azt mondták, a napi stressz elől menekültek a virtuális világba. Míg a fiatalabbak zömével videojátékok rabjaivá váltak, az idősebb páciensek inkább csevegőszobákra kattantak rá, mások pedig erőszakos játékok írásával töltötték minden idejüket. Tap becslései szerint Kínában mintegy 2,5 millió ember lehet internetfüggő, bár más szakértők túlzottnak tartják ezt a számot - számolt be a CNN. A kínai gyógyintézményben nagyjából 10-15 napot töltenek el az internetfüggők, a napi kezelés azonban meglehetősen költséges, mintegy 48 amerikai dollárt tesz ki, míg a heti átlagjövedelem mindössze 20 dollár a térségben.