Ausztriában is aktív a Nagy Testvér

2005.07.05. 9:56

Az osztrák munkahelyek felénél  a főnökök figyelik beosztottjaik internetezési szokásait. Hazánkban kicsit óvatosabban kell a kérdést kezelni.

A Kronen Zeitung című osztrák bulvárlap a hét végén arról tájékoztatta olvasóit, hogy egy friss tanulmány szerint az osztrák vállalatok felénél figyelik az alkalmazottak PC-használatát, azaz minden második főnök pontosan értesül arról, hogy a beosztottak mit csinálnak a számítógépükkel. A lap szerint az egér gombjának minden lenyomását, minden meglátogatott internetes oldalt különleges programok jegyeznek fel és dokumentálnak.

Az újság egy - közelebbről meg nem nevezett - tanulmányból idézve azt állította, hogy ma már az osztrák vállalatok fele ellenőrzi alkalmazottai internetes levelezését, 60 százalékuk pedig archiválja is minden beosztott e-mailjeit. A cégek további 20 százaléka szeretné ezt az ellenőrzési rendszert a jövőben bevezetni. A lap szerint az osztrák vállalatok 23 százaléka már több mint három éve alkalmazza a dolgozók internetes levelezésének komplett ellenőrzési rendszerét.

A lap által megszólaltatott jogi szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a cégek vezetősége tiltja az adatháló magáncélra történő felhasználását a munkahelyeken, és ezt már tartalmazza az alkalmazottak munkaszerződése is, így azt be is kell tartani.

Hazánkban nagyobb óvatossággal kell a témához közelítenie annak a munkaadónak, aki beosztottai levelezését szeretné megfigyelni. Noha a céges infrastruktúra - így az e-mail cím is - vitán felül a munkavégzést szolgálja, a levelezés megfigyelésére kevesebb a lehetőség. Mivel a dolgozó nevéhez köthető e-mail címen bonyolított forgalom egyenértékű a magánlevelezéssel, így azt megfigyelni például nem lehet. Ezzel kapcsolatban egyértelmű iránymutatást nyújt az adatvédelmi biztos állásfoglalása.

MTI - [origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK