Két és fél év után most először adott ki hivatalos magyar nyelvű változatot az Opera böngészőt fejlesztő norvég vállalat. A magyar Operát önkéntesek fordították szívességből.

Megjelent az Opera böngésző magyar nyelvű változatának hivatalos kiadása. A kevésbé ismert - bár rajongói által a böngészőháború megnyerésére esélyesnek tartott - gyors böngészőprogram szinte valamennyi operációs rendszerre, valamint számos telefonra is megjelenik. A néhány évvel ezelőtt még negyven nyelven kiadott böngésző fejlesztői az utóbbi időben meglehetősen hanyagul bántak a kis nyelveket beszélő felhasználókkal, így magyarul is csak évekkel ezelőtt jelent meg hivatalos kiadás.

Jellemző egyébként a böngészők és az anyanyelvükhöz ragaszkodók viszonyára, hogy míg például az Internet Explorerből, a Firefoxból és a Mozillából rendszeresen jelenik meg magyar nyelvű kiadás, a korábban nagyágyúként számon tartott Netscape megújulása óta nem ad ki lokalizált változatot, sőt, a böngésző felhasználási feltételeiben gondoskodott róla, hogy a lelkes fordítóknak kedvét szegje - például a magyarítástól.

Pedig az esetek többségében semmilyen költséggel nem jár a honosítás: a nyílt forráskódú ingyenes böngészők esetében ma már természetes, hogy pusztán lelkesedésből, a böngésző és az a köré telepedő közösség iránti elkötelezettségből minden ellenszolgáltatás nélkül fordítják le a szoftver kezelőfelületét. De ugyanez a helyzet az egyébként fizetős Opera esetében is: a most megjelent fordítást koordináló Szökőcs Csaba nem csak a honosításban működött közre, hanem egy, a böngészőt népszerűsítő, illetve a lelkes felhasználóknak hírekkel szolgáló blogot is letett már a közösség asztalára. Szintén az Opera-barátok tartják fent a böngésző nem hivatalos magyar nyelvű levelezőlistáját.

Az új - immár magyarul tudó - Opera letölthető a hivatalos honlapról és a Szoftverbázisból is.