Javította a PSP másolásvédelmét a Sony

2005.07.06. 12:31

Bár hackereknek májusban sikerült kijátszaniuk a Sony hordozható videojátékába, a PSP-be épített másolásvédelmet, a gyártó új rendszerszoftvere orvosolja a problémát, ráadásul az új játékok csak ezzel lesznek használhatók.

Leleményes felhasználóknak a PSP (Playstation Portable) játékgép márciusi amerikai premierje után két hónappal sikerült feltörniük a zsebkonzolba épített másolásvédelmet. Bár a kütyühöz kompakt méretű, 1,8 gigabájt kapacitású, UMD-nek nevezett optikai lemezeken kaphatók a játékok, a hackerek megtalálták a módját, miként lehet kinyerni ezekről a szoftvereket, a sokszor csupán 100-200 megabájt méretű másolt programokat pedig miként lehet futttatni a PSP-be helyezhető Memory Stick memóriakártyáról.

Nem sokkal azt követően, hogy a védelmi mechanizmus feltörése publikussá vált, internetes warezoldalakon elkezdték terjeszteni számos PSP-játék illegális másolatát. A japán Sony ugyanakkor hétfőn bejelentette, új, 1.51-es verziószámú rendszerszoftvert (firmware) adott ki a PSP-hez, amelyben már orvosolta azt a hibát, melynek révén a kalózmásolatok futtatása kivitelezhető. A vállalat emellett azt is közölte, hogy a PSP-hez jövőben megjelenő játékokat már kizárólag az 1.51-es firmware-rel rendelkező zsebkonzolokon lehet majd futtatni, így a felhasználók kénytelen lesznek frissíteni eszközeiket, ha használni akarják azokat.

Ugyanakkor a Reuters hírügynökség értesülései szerint PSP-hackerek egy csoportja már egy újabb, a rendszerszoftvertől független megoldást is talált a másolt játékok használatára, ezt azonban még nem hozták nyilvánosságra. A megszállott játékosok az új szoftverrel megszüntetett hibát kihasználva egyébként saját fejlesztésű szoftvereket - például e-könyv-olvasót, DiVX-mozilejátszót és csevegőklienst - is fejlesztettek a zsebgéphez, amely ideális platformnak bizonyult, mivel nagy felbontású kijelzője van, s támogatja a Wi-Fi internetet is. A Sony PSP játékgép jelenleg csak Japánban és Észak-Amerikában kapható,  várhatóan szeptemberben kerül majd piacra Európában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK