A fővárosban a gyakorlatban is kipróbáltuk, mi mindenre jó a harmadik generációs mobilfónia. 3G készülékünkkel videotelefo- náltunk, neteztünk, tévét néztünk, s még az is leellenőriztük, dugó van-e az Astorián.

- Segítségével az Űrszekerek filmsorozat szereplőihez hasonlóan videotelefonálhatunk, a buszon ülve akár filmeket, tévéműsorokat tölthetünk le, noteszgéphez kapcsolva telefonunkat pedig bárhol széles sávon csatlakozhatunk a világhálóhoz. -

Egy átlagfelhasználó általában ezekkel az ismérvekkel rendelkezik a 3G-ként vagy UMTS-ként (Universal Mobile Telephone Service) is emlegetett harmadik generációs mobilszolgáltatásról. A fővárosban jelenleg a Pannon GSM és a T-Mobile üzemeltet harmadik generációs teszthálózatot, előbbi a belső kerületekben, utóbbi  a város egyharmadát lefedve. Munkatársunk az utóbbi társaság hálózatán  a gyakorlatban is kipróbálta az új rendszer nyújtotta előnyöket, s megtapasztalhatta annak egyes buktatóit is.

Híradó és koncert a mobilon

A teszthálózatot egy videotelefonálásra is alkalmas Nokia 6680-as mobiltelefonnal vettük használatba. A készülék bekapcsolását követően azonnal a 3G-tartalmakat kínáló wapportált kerestük fel. Az elérhető tartalmak közt  videoklipek és filmelőzetesek is szerepelnek, de akár a Barátok közt epizódjait vagy a Híradó-t is megnézhetjük a készülék apró kijelzőjén. A rendszer néhány hazai csatorna élő adásába is betekintést enged, s mintegy két tucat műsor azonnali megtekintését teszi lehetővé, leghasznosabbnak mégis a forgalomfigyelő szolgáltatást találtuk. Ez a szolgáltatás Budapest néhány forgalmas pontján elhelyezett kamerák képét közvetíti valós időben a felhasználónak, aki így első kézből szerezhet információt arról, ha például a Gellért térnél hosszabb kocsisor torlódik fel, vagy az Astoria teljesen bedugul - így lehetőség van még idejekorán alternatív útvonalat választania az autósnak. Egy már meglévő, mms-alapú szolgáltatás továbbfejlesztett változata a Hírexpressz, amely a korábbi, csak állóképet és szöveget tartalmazó hírüzenetekhez képest jóval látványosabb, grafikus animációkat tarkított megjelenítést használ. Az ilyen formán érkező hírek automatikusan töltődnek le a telefonra.

Próbáink alkalmával a mobilhálózaton érkező videoanyagok betöltődése nagyjából 10-15 másodpercet még 3G-n is igénybe vett, a sugárzott mozgóképek minősége meglepően jó volt mind a tévéadások, mind pedig a köztéri kamerák esetében. Bár a tesztüzemben nem volt elérhető, az élesben működő 3G rendszereken a fent említett tartalmak mellett jó minőségű zenefájlok gyors letöltése is elérhetővé válik majd. Vélhetően a pornóipar sem hagyja majd kiaknázatlanul a 3G-ben rejlő lehetőségeket: ezt látszik igazolni, hogy már a tesztrendszerben is elérhető egy Erotika menüpont, amelyre kattintva felnőtt témájú filmekből származó részleteket lehet megtekinteni.

Fotó: Fábián Évi
Tévénézés mobilon


Videotelefon: szűk sávszélesség - olcsó lesz?

A kiváló minőségű tévéadások megtekintése után némileg csalódottan vettük tudomásul, hogy tesztelőpartnerünk arca bizony nem tűélesen jelenik meg a képernyőn a videotelefon funkció használatakor. Mint azt a T-Mobile-nál érdeklődésünkre elmondták, a gyengébb minőség a videotelefon alapját képező szabványból adódik, amely korlátozott -  legfeljebb 64 kilobit/s-os -sávszélesség használatát teszi lehetővé, ráadásul az adatátvitel módja is eltér a hagyományos letöltéstől. Ennek egyik oka az, hogy a videotelefonálást 3G-n is egyelőre csak a fent említett kompromisszumok árán lehetséges olyan áron, percdíjért kínálni, amelyet egy átlagos ügyfél meg is tud majd fizetni.

Már első próbáink során szembesültünk azzal, hogy a videotelefon bizony a kommunikáció egy teljesen új  formája. Tesztelőnk az utcán állva kíváncsi pillantások sorozatát vonta magára videotelefonálás közben, a művelet ugyanis meglehetősen szokatlan pózt követel: kinyújtott kézzel kell magunk előtt tartani a mobilt. Tapasztalataink szerint a beszélgetés során mindenképp érdemes headsetet használni, ellenkező esetben ugyanis a távol eső mikrofon miatt partnerünk nem sokat fog hallani mondandónkból. Emellett azért is érdemes a beépített kihangosító mellett a headset használni, mert így a másik fél mondandóját is csak mi halljuk, nem pedig a fél utca.

Fotó: Fábián Évi
Videotelefon használat közben


A teszt során használt Nokia 6680-as készülék két kamerával rendelkezik, videotársalgás során alapból a kijelző jobb felső sarkában lévő aktív, ez közvetíti beszélgetőtársunknak saját készülékünk képét. A videohívás során a képernyő legnagyobb részét természetesen a beszélgetőpartner készülékéről érkező kép foglalja el, de saját arcunkat is láthatjuk az egyik sarokban lévő miniablakban, de persze a készülék hátoldalán lévő kamera képét is közvetíthetjük a vonal másik oldalán lévőnek. Természetesen a videohívás csak akkor jöhet létre, ha mindkét fél 3G-vel lefedett helyen tartózkodik, egyéb esetben a készülékek közt hagyományos hanghívás épül fel. Ha beszélgetés közben az egyik fél elhagyja a 3G-zónát, a videobeszélgetés megszakad, s nem vált automatikusan hangalapúra.

A képminőség egyébként abban az esetben volt jónak mondható, ha a kijelzőn például csak beszélgetőpartnerünk többé-kevésbé nyugalmi helyzetben lévő arcát láthattuk. Sokszor kockákra esett viszont szét a kép olyan esetekben, amikor vagy a másik fél, vagy az általa mutatott téma volt mozgásban - mert például egy gyorsan mozgó villamos ablakán dugja ki a kamerát. A 3G szolgáltatás elterjedésével megszűnik majd emellett az mms-ezés egyik bosszantó korlátozása: bár a legújabb mobilokkal már 1-2 megapixeles fotókat is készíthetünk, ezeket méretük miatt nem lehet továbbítani a jelenlegi hálózatokon, csak e-mail üzenetben.

Széles sáv a padon ülve is

Elégedettek voltunk viszont a 3G teljesítményével akkor, amikor egy notebookhoz kapcsolva modemként használtuk a 6680-ast. 3G-vel lefedett helyszínen tartózkodva átlagosan 320-350 kilobit/s-os letöltési sebességgel értük el a világhálót, ez már közelít ahhoz a sebességhez, amelyet a jelenleg kapható leglassabb ADSL-hozzáférés képes biztosítani.

Ilyen tempó mellett egy átlagos méretűnek tekinthető, 4 megabájtos mp3 fájl nagyjából másfél perc alatt tölthető le, s a felkeresett weboldalak is az otthoni számítógépnél megszokottal közel azonos sebességgel jelennek meg a monitoron.