Oroszországban egyre népszerűbbek a netes csevegőprogramok, a munkaadók legtöbbje viszont tiltja vagy korlátozza a chatelést - adta hírül az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ Infinit hírlevele.

Oroszországban egyre népszerűbbek az internetes csevegő programok, az egyik legnépszerűbb szolgáltatás, az ICQ felhasználóinak száma ez év első felében megduplázódott, napi szinten több mint 1,3 millióan használják a programot.

Az ICQ igyekszik kiaknázni az új piacban rejlőlehetőségeket: hirdetni kezdte magát, saját felületeinek értékesítésével igyekszik utolérni a reklámpiacon a nagy orosz portálokat, és orosz nyelven szolgáltat híreket felhasználói számára. A chatelés népszerűségére azonban az orosz munkaadók is felfigyeltek, és nem örülnek a jelenségnek. A legutóbbi felmérések szerint jelenleg a cégek 39 százaléka tiltja, 44 százaléka korlátozza a munkaidőben való csevegést, sőt, azok a vállalatok is valamilyen korlátozást fontolgatnak, amelyek eddig nem tettek lépéseket a csevegőprogramok használata ellen.

A cégek elsősorban azért ellenzik munkatársaik netes csevegését, mert véleményük szerint a munkaidő terhére zajlanak a magánjellegű beszélgetések, illetve attól is tartanak, hogy bizalmas információk szivároghatnak ki ily módon, vagy vírusok kerülhetnek a céges hálózatba.

ITTK Infinit