8 megapixeles minigép a Konica Minoltától

2005.07.19. 9:38

8 megapixeles érzékelőjével maga mögé utasítja riválisait a Konica Minolta napokban bejelentett, ujjnyi vastagságú digitális fényképezője, a Dimage X1. Egyedi megoldásként az új minigépben a kézremegést hatásait csökkentő rendszert is beépítettek.

Ultravékony kompakt digitális fényképezőgépeinek körét gyarapította a Konica Minolta új, 8 megapixeles felbontásra képes modelljével. A Dimage X1-est az a gyártó más újabb típusaihoz hasonlóan felszerelték az AntiShake képstabilizátorral, melyet a cég minden modelljében meghonosítani látszik. A hagyományos módon működő, hasonló funkcióval bíró rendszerek az objektív egy-egy lencsetagját mozgatják, így csökkentve a bemozdulások fotókra gyakorolt hatását. Ezzel szemben az X1-esben a gépház belsejében található megoldás nem az objektív egy részét, hanem a képérzékelőt (CCD) mozgatja, s így kompenzálja a kézremegést.

Forrás: [origo]

A Dimage X1-esen a gömbölyded formák dominálnak, sarkai lekerekítettek, és ivatos csillogó burkolatot kapott, a készülék két centiméternél vékonyabb. A képek megjelenítésére 2,5 coll átlójú, 118 ezer pixel felbontású LCD szolgál, amellyel - méretének és az extra háttérvilágításának köszönhetően - a képek komponálása is egyszerűbbé válhat. Az új kompakt géppel videofájlok rögzítése is lehetséges 640x480-as felbontás és 20 kép/másodperces sebesség mellett, a felvétel hosszának egyedül a memóriakártya tárkapacitása szab határt. A megfelelő minőségű és sebességű képfeldolgozásért a harmadik generációs CXProcess III képfeldolgozó rendszer felel.

Az X1-be egy 3-szoros zoomátfogású objektív került, amely a függőleges beépítésnek köszönhetően a gépváz síkjából egyáltalán nem nyúlik ki. A lencséket egy a bekapcsoláskor elmozduló lemez védi a külső behatásoktól. Az új ultravékony gépet a Konica Minolta várhatóan szeptemberben kezdi forgalmazni 300 brit font, azaz 110 ezer forint körüli áron.

KAPCSOLÓDÓ CIKK