A nyílt forrású böngészőt fejlesztő Mozilla Alapítvány arra számít, hogy a Windows 2000 számos felhasználója válthat át a Firefoxra - az Internet Explorer új verziója ugyanis nem lesz kompatibilis a nyugdíjba vonuló operációs rendszerrel.

Mint ismeretes, a Microsoft néhány hete bejelentette, hogy 2005. június 30-án lejár az öt évvel ezelőtt kiadott Windows 2000 operációs rendszer ingyenes terméktámogatásának köre. Ennek eredményeként a szoftvercég a következő öt évben már csak kritikus biztonsági javításokat ad ki a termékhez, új szoftvereket, funkciókat már nem tesz elérhetővé hozzá, így az új Internet Explorer (IE) sem lesz használható vele.

A Microsoft-böngésző következő verziójának első tesztváltozata már a nyáron megjelenik, a végső változat azonban csak  2006-ban lesz elérhető, azonban futtatásához Windows XP-t vagy újabb operációs rendszert igényel majd. Az Internet Explorer 7-be a szoftveróriás ígérete szerint a fejlesztők számos olyan funckiót belezsúfolnak majd, amelyet a felhasználók hiányoltak az IE-ből, ugyanakkor az Opera, a Firefox vagy egyéb alternatív böngészők már régóta tartalmaznak. Ezek közé tartozik az ún. füles böngészési funkció.

Ennek lényege, hogy a szimultán megtekintett webhelyek megjelenítéséhez nem szükséges külön-külön böngészőablakokat megnyitni, hanem csak egyet, a honlapok között pedig a képernyő tetején lévő csíkban elhelyezett fülekre kattintva lehet ugrálni. Az új böngésző emellett alapból támogatni fogja majd az ékezetes (nemzetköziesített) domainneveket, az átlátszó háttérű PNG képfájlokat, illetve RSS-hírcsatornák nyomon követésére is képes lesz.

Bár gyártója nyugdíjba küldte, napjainkban a Microsoft szoftvereket használó vállalatoknál működő PC-k közel felén fut még Windows 2000. A Mozilla Alapítvány várakozásai szerint azok a cégek, amelyek egy új böngésző kedvéért nem kívánnak új operációs rendszert váltani, jó eséllyel váltanak majd a társaság Firefox browserére, melyből júliusban jelenik meg új verzió. A Firefox 1.1-es változata vállalati felhasználók számára fontos funkciókat is tartalmaz majd, többek közt automata termékfrissítést is lehetővé tesz (jelenleg még a teljes böngészőt újra kell telepíteni egy-egy új verzió megjelenésekor), beállításait pedig le lehet tiltani majd a mezei PC-használók elől.