Gyorsabb Windowst ígér a Microsoft

2005.07.20. 13:02

A Longhornt tizenöt perc alatt fel lehet majd telepítneni, és kétszer olyan gyorsan töltődik be, mint az XP - legalábbis a fejlesztők legújabb ígéretei szerint.

A Microsoft a cég nemzetközi partnereinek szervezett minneapolisi konferencián első ízben közölt számszerű sebességadatokat fejlesztés alatt lévő új operációs rendszeréről, a Longhornról.

A szoftvercég ígéretei szerint a Longhorn fele annyi idő alatt töltődik majd be, mint a Windows XP, és két másodperc alatt állítja majd vissza magát a készenléti állapotból. A Microsoft tervei szerint az elődjéhez képest fele olyan gyakran kell majd újraindítani a rendszert, ha valamilyen hibajavítást eszközöltünk rajta, és a Longhorn az XP-nél valamivel gyorsabban, 15 százalékkal kevesebb idő alatt tölti majd be az alkalmazásokat.

A cég ígérete szerint mindezek az újítások már benne lesznek a Longhorn első nyilvános tesztváltozatában, a hátterükben álló technológiai megoldásokról viszont nem nyilatkoztak. A fejlesztők szeretnék csökkenteni az új operációs rendszer telepítéséhez szükséges időt is: a tervek szerint egy munkaállomáson ez mindössze tizenöt percet vesz majd igénybe.

Az elemzők szerint azonban valószínű, hogy a Microsofton csak a Longhorn végleges változatának 2006 végére tervezett megjelentetése után lehet majd számon kérni hangzatos ígéreteit. A fejlesztés alatt álló operációs rendszer tesztverzióját ugyanis valószínűleg lelassítják majd az utólag beszúrt hibajavítások, és azt sem lehet tudni, hogy milyen erőforrások kellenek majd az új Windowsnak a most megígért teljesítményhez.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK