A Pentax Optio sorozatának legújabb tagja megőrizte elődje, az Optio 50 előnyeit, könnyű kezelhetősége mellé azonban nagyobb LCD és több képpontot tartalmazó képérzékelő társul.

A Pentax újdonságként mutatta be új belépő szintű, 6 megapixeles kameráját, az Optio 60-ast. A gyártó várakozásai szerint a fényképező a könnyű kezelhetőségével fog hódítani, ugyanis tervezése során ez volt az elsődleges szempont. Felhasználóbarát kezelésére jellemző, hogy az úgynevezett Simple üzemmódban teljesen automatikusan működik a gép, tehát minden beállítást a fényképező maga határoz meg. A PICT, azaz Picture mode az éjszakai felvételekre, a tájképekre, a portré és a sportképek elkészítésére kínál sablont. Ezek listáját a menürendszeren keresztül egyszerűen lehet elérni, az automatikus működés mellett voksolók fotózását megkönnyítve ezzel. A hagyományos félautomata módok ezen a gépen is működnek, választhatunk a rekesz-, illetve a záridő-előválasztás között. Makrófelvétel már 5 centiméteres tárgytávolságból is készíthető az új Optióval.

Forrás: [origo]

Pentax Optio 60A kompakt fényképezú LCD-je 130 ezer pixelt tartalmaz, 2 collos képátlója pedig kissé nagyobb az elődnél. A gép 3-szoros optikai zoommal rendelkezik, átnézeti keresőjét pedig dioptriakorrekcióval is ellátták. A Optio 60-as CCD-je több mint 6 millió képpontot tartalmaz, optikájának fókusztávolsága 35 mm-es rendszerbe átszámítva 36-108 mm közötti.

Energiaforrásként az Optio 60-assal ceruzaelem is használható, így az akkumulátor lemerülése nem lehet az alkotókedv akadálya. A felvételek a gép 12 megabájtos saját memóriába, illetve SD-kártyára menthetők. Mozgókép rögzítése a memóriakártya teljes kapacitásáig lehetséges. A fényképező támogatja a PictBridge szabványt, így az USB csatlakozó segítségével az elkészült fotó közvetlenül nyomtatóra is küldhető. Méreteit (91x61x38 mm) és tömegét (150 gramm) tekintve az Optio 60-as a kompakt gépek között átlagos helyezést ér el. Megjelenése a nyár végére várható, egyelőre azonban csak a tengerentúli ára ismeretes, amely mintegy 40 ezer forintnak megfelelő amerikai dollárt tesz ki.