A hétfőtől elérhető Virtual Earth már képes megmutatni a Wi-Fi-vel netező felhasználók tartókodási helyét, de egyelőre csak az Egyesült Államok területén.

Hétfőn indult el a Microsoft Virtual Earth nevű digitális térképszolgáltatása, amely a rivális Google Maps és Google Earth oldalához hasonlóan a Föld virtuális mását varázsolja a számítógép képernyőjére digitális műholdképek és térképek formájában.

Legalábbis a végleges változat, mivel a most elindított béta (tesztverzió) még csak az Egyesült Államokról tartalmaz részletes adatokat. Így ha például Budapest nevét írjuk be a keresőmezőbe, akkor még csak fővárosunk georgiai vagy minnesotai névrokonának műholdképét tekinthetjük meg.

Amerikában megtalálja a Wi-Fi-s PC-ket

A Virtual Earth az Egyesült Államokban élőknek viszont részletes címadatbázist nyújt, házszám szerint kereshető, így segítségével gyorsan megtalálható akár a legközelebbi áruház, fogorvos vagy pizzéria is. Mindez még nem jelentős újítás a Google hasonló szolgáltatásához képest, de az MSN világtérképe többet is tud: az USA nagyvárosaiban már GPS helyett is használható.

A webes Virtual Earthhöz ugyanis le lehet tölteni egy Locate Me (találj meg) névre keresztelt programot, amely a Wi-Fi hálózatok segítségével meg tudja határozni a drót nélküli eléréssel netező felhasználó tartózkodási helyét. Ha nem wi-fis gépről használják a kiegészítést, akkor a szoftver a számítógép IP-címe alapján próbálja megtalálni a felhasználót, ami félrevezető lehet: az amerikai PC World tesztelőjéről így csak annyit tudott kideríteni a program, hogy valahol Észak-Kaliforniában tartózkodik. Az Egyesült Államokban a szaklap szerint a Microsoft saját Wi-Fi hálózatot épített ki a nagyvárosokban, főleg a városközpontokban, a lakóövezetekben és a külvárosokban így egyelőre nem nagyon lehet a Virtual Earthtel navigálni.

Rugalmasan kezelhető koordináták

A Virtual Earth a keresési eredmények  felhasználása terén is új lehetőségeket biztosít a felhasználóknak. A térképen kikeresett helyek koordinátáit fel lehet venni a Windows vágólapjához hasonló Scratchpadre, amelyeket onnan tetszés szerint le lehet menteni, el lehet küldeni e-mailben, vagy közzé lehet tenni az MSN Spacesben lévő blogon. A program kérésre külön webcímet (URL-t) is generál egy keresési eredményhez, így arra bármely weboldalról hivatkozni lehet.

Véletlenül eltörölték a Föld színéről az Apple-t

A Virtual Earthöt tesztelő netezőknek feltűnt a műholdképes adatbázis egy bizarr hiányossága: nevezetesen az, hogy a nagy Microsoft-rivális Apple Computers cupertinói központja helyén csak egy üres telek látható. A Microsoft a News.com kérdésére cáfolta, hogy gonosz tréfáról lenne szó, műholdképeik némelyike csupán elavult. Cupertinóról például egy 1991-es felvétel került be az adatbázisba, akkor pedig még nem álltak ott az Apple épületei.

Ezek után csak remélhetjük, hogy a fejlesztők a végleges változatban orvosolják majd ezt a hiányosságot, és az Észak-Amerikán kívüli területekről is friss műholdképek kerülnek majd fel rendszerbe, máskülönben elég nehéz lesz vele navigálni. A műholdfelvételek alapján a szolgáltatás még nem is ad útbaigazítást, ehhez a digitális térképeket használja.