Az amerikai Motorola cég hétfőn mutatta be Q névre hallgató, szupervékony mobilját, amelyet egy teljes ábécét lefedő billentyűzettel szerelték fel. A cég emellett Bluetooth-képes napszemüveggel és egy video-üzenetrögzítővel is előrukkolt.

Forrás: [origo]A vállalat tájékoztatása szerint a Q nevű mobiltelefon még a Motorola Razr nevű, korábban piacra dobott mobiljánál is vékonyabb. A készülék fő jellegzetessége pedig az angol ábécé összes betűjét külön gombokon tartalmazó billentyűzet, amely az e-mailek és az sms-ek begépelését könnyíti meg. A vállalat a Motorola Q-val a Research In Motion cég szintén teljes billentyűzettel felszerelt - ám testesebb méretű, hazánkban vállalati környezetben elterjedt - Blackberry mobiljainak riválisául szánja.

A mobilon a Microsoft cég mobiltelefonokra szánt Windows Mobile 5.0 operációs rendszere fut, nagyméretű, színes képernyővel és 1,3 megapixeles integrált digitális kamerával rendelkezik, támogatja a Bluetooth adatátvitelt, s mobilinternetezésre is alkalmas. A  Motorola Q a gyártó tervei szerint 2006 első negyedévében kerül majd a boltok polcaira.

Bluetooth-szemüveg és videós üzenetrögzítő

Forrás: [origo]
A Bluetooth-napszemüveg

Ed Zander, a Motorola elnök-vezérigazgatója a Q bemutatását követően elmondta, a cég első olyan zenelejátszásra is képes mobilja, amely az Apple iTunes online zeneáruházával is kompatibilis, ősszel fog piacra kerülni ROKR márkanéven. A társaság emellett a jövő év második felében a Wi-Fi vezeték nélküli hálózati technológia utódjaként számon tartott, nagyobb hatótávolságra képes WiMax szabványt támogató termékekkel is előrukkol majd.

Augusztustól lesz az USA-ban megvásárolható a cég Bluetooth-képes, headsettel egybeépített napszemüvege, amelyet az Oakley sportszergyártó céggel közösen fejlesztett ki. A Motorola emellett egy otthonokba szánt, Ojo nevű videotelefont is bemutatott, amelynek fő érdekessége, hogy a hagyományos hangüzenetek helyett videoüzeneteket hagyhat rajta akár a tulajdonos, akár a hívó fél.