A Microsoft szerdától kizárólag legális Windowst használók számára teszi hozzáférhetővé az internetes letöltőközpontjában elérhető kiegészítő szoftvereket. A jogtiszta operációs rendszerrel bíró magyar felhasználókat a cég vírusirtó szoftverrel jutalmazza.

A Microsoft bejelentette, hogy 2005. július 26-tól teljes körűen bevezeti letöltőoldalain a cég Eredeti Windows - Valódi Előny (Windows Genuine Advantage) elnevezésű programját, melynek célja az illegális szoftverhasználat visszaszorítása.

A kezdeményezés keretében keddtől a Microsoft szoftverek kiegészítőinek helyt adó Letöltő Központ, illetve a frissítéseket tartalmazó Windows Update webhelyen a rendszer minden esetben leellenőrzi majd, hogy a látogató legális Windowszal rendelkezik-e, s csak ebben az esetben engedélyezi az adott alkalmazás letöltését. A Windows szoftver ellenőrzését egy, az Internet Explorer böngészőbe beépülő ActiveX-vezérlőmodul ellenőrzi, amely a letöltést és a sikeres érvényesítését követően a számítógépen egy speciális letöltőkulcsot helyez el a későbbi letöltésekhez. Az érvényesítési folyamat során a rendszer nem tárol semmilyen adatot, amelyet a Microsoft a felhasználó azonosítására vagy megkeresésére tudna használni - közölte a cég.

Vírusirtó jár a legális Windowsért

A Windowshoz kiadott biztonsági javítások letöltéséhez továbbra sem lesz szükség az operációs rendszer jogtisztaságának igazolására, ezek továbbra is korlátozás nélkül letölthetők maradnak, ugyanakkor például a Windows Media Player új verzióját csakis legális operációs rendszerre engedik majd letölteni - derül ki a szoftveróriás közleményéből.

Az eredeti Windowsok népszerűsítését célzó  kezdeményezést kísérleti programként 2004 szeptemberében vezette be a Microsoft a Windows angol nyelvű változatait használók számára. A Microsoft 2005 februárjától további 25 országra bővítette ki a programot, melynek Magyarország is résztvevője lett. A letöltőközpont mostanáig a bejelentkező felhasználóknak véletlenszerű kiválasztással ajánlotta fel a lehetőséget az érvényesítési folyamatban való részvételre. A legális Windowszal rendelkező hazai felhasználóknak a társaság egy egy éven át használható VirusBuster Professional vírusirtót, illetve néhány egyéb alkalmazást kínál jutalmul.