Az elektronikus levél az öregeknek való - foglalható össze az amerikai tinédzserek véleménye egy mondatban, ők inkább a csevegőprogramokat kedvelik.

A 12-17 éves amerikai fiatalok szerint az e-mail tökéletesen megfelel arra, hogy a felnőttekkel, az iskolával vagy hivatalos szervekkel érintkezzen az ember, de egymással inkább azonnali üzenetküldőkön (például ICQ-n vagy MSN Messengeren) keresztül állnak szóba - derül ki a Reuters által közzétett legfrissebb felmérési eredményekből.

A Pew Internet and American Life Project ezeregyszáz fiatalt kérdezett meg netezési szokásairól a tavaly ősszel lefolytatott felmérés során. Adataikból kiderül, hogy az amerikai tinik háromnegyede használ rendszeresen azonnali üzenetküldő programokat, míg a felnőtteknek csupán 42 százaléka. Minden második megkérdezett fiatal nap mint nap chatel, és vannak, akik napi két óránál is többet töltenek ezzel. A tinik fele nyilatkozott úgy, hogy képeket és webcímeket is küldözgetnek egymásnak az üzenetküldőn keresztül; zene- és videofájlokat viszont csak minden harmadik válaszadó.

Már csak a szegények nem interneteznek

A Pew adatai szerint az Egyesült Államokban a tinik 90 százaléka rendszeresen internetezik (öt évvel ezelőtt ez a szám még csak 74 százalék volt); a többiek pedig csak azért nem, mert ahhoz a szegényebb (és túlnyomórészt színes bőrű) réteghez tartoznak, amely nem engedheti meg magának a világháló használatát.