Újra kelendőek a kézi számítógépek

2005.08.03. 10:53

A csökkenő árak és a vezeték nélküli technológiák elterjedése nyomán idei évben új erőre kapott a PDA-k piacra: az év végéig várhatóan rekordmennyiségű, 15 millió darab kütyüt értékesítenek a gyártók világszerte - derül ki egy friss felmérésből.

A Gartner piackutató cég adatai szerint az idei év második negyedévében 3,6 millió darab kézi számítógépet értékesítettek a gyártók, ami 32 százalékkal múlja felül a tavalyi év azonos időszakának eredményeit. Ha az eladások üteme az év hátralévő részében sem változik, az év végéig 15 millió darab tenyérgép találhat gazdára az idén. A PDA-k piaca legutóbb 2001-ben ért el csúcsot: ebben az évben 13,2 millió darab palmtopot értékesítettek a gyártók (a számokban nem foglaltatnak benne a palmtop-funkciókat kínáló mobiltelefonok).

A társaság elemzője szerint az év első felében tapasztalt kedvező valutaárfolyamok az európai felhasználók számára is lehetővé tették, hogy viszonylag alacsony áron vásároljanak tenyérgépet. A felhasználók körében az idén egyébként a Wi-Fi vezeték nélküli adatátvitelt támogató típusok a legnépszerűbbek, ezek ugyanis sokszor kiválóan helyettesíthetik a testesebb méretű noteszgépeket.

A tanulmányból az is kiderül, hogy az üzleti flehasználók körében a Windows mobil változatát futtató kütyük a legnépszerűbbek, az idei év második negyedében ezek tették ki ugyanis az eladások 46 százalékát. A második helyen a Research In Motion cég tenyérgépei kerültek, míg a Palm cég hasonló termékei 18,8 százalékos részesedésükkel a harmadik helyre szorultak vissza.

A nyugat-európai piacon 2005 második felében jelentős mértékben, 94 százalékkal gyarapodott, a régióban 1,3 millió darab PDA találtgazdára, míg az 1,4 millió darabos eladásoknak helyt adó amerikai piacon a bővülés mértéke mindössze 1,3 százalék volt a  Gartner adatai szerint.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK