A T-Online Magyarország gazdasági okok miatt a napokban felmondott ötven internet-előfizetőjének.

A döntés mögött a T-Online szerint ügyfeleinek érdekeit szolgáló szempontok húzódnak meg, hiszen az érintett előfizetők letöltési adatforgalma az átlagos havi 4-8 gigabájthoz képest elérte a havi 170-540 gigabájtot. A vállalat meggyőződése, hogy több százezer ügyfelének érdeke semmiképpen sem sérülhet ötven, extrém adatforgalmat lebonyolító előfizetője miatt. A T-Online napokban tett lépése - amely szerint ötven előfizetőjének kénytelen volt felmondani - álláspontja szerint sem jogi, sem etikai szempontból nem kifogásolható.

A T-Online szerint az internet fejlődésének jelenlegi szakasza a multimédiás tartalmak - online zeneletöltés, filmletöltés, televíziós tartalmak használata stb. - felé mutat. Azonban az érintett ötven felhasználó átlagos napi adatforgalma 1900-6000 darab zeneszám vagy napi 25 darab film letöltését feltételezte, amI korántsem mondható átlagos multimédiás használatnak.

A szerződés felmondása nem valamiféle "büntetés" a nagy forgalomért, és arról sincs szó, hogy ezek az ügyfelek megsértették volna a szolgáltatóval kötött szerződést. A lépésre egyszerűen azért került sor, mert ez a néhány ügyfél sok milliós veszteséget generált havonta a vállalatnak - mondta el Simó György, a T-Online vezérigazgatója.

Minden polgárjogi szerződésben szerepel a rendes felmondás fogalma, a cég ebben az esetben - a többi ügyfél érdekében - kénytelen volt ezzel a jogával élni. Az érintett ügyfelek még hatvan napig vehetik igénybe a szolgáltatást, ahogy az a szerződési feltételekben szerepel, így a hosszú felmondási idő egyben előzetes figyelmeztetésnek is felfogható, és elegendő időt hagy arra, hogy az érintettek felhasználói szokásaiknak megfelelő szolgáltatást válasszanak.

(Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország Rt.,  mely a Magyar Telekom-csoport tagja.)