Elektronikus dzsihád az interneten

2005.08.10. 9:44

Soha egyetlen gerillaszervezet sem folytatott még olyan sikeres elektronikus dzsihádot, szent háborút, mint egy, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kapcsolódó iraki csoport - írta a The Washington Post kedden.

Az csoportot Abu Muszab az-Zarkávi jordániai terrorista vezeti, aki ismertségét is az internetnek köszönheti, tökéletesen párosította egymással a valós idejű háborút az internetes dzsiháddal: a merényletek videóra rögzítése és a világhálón való terjesztése harcuk szerves részévé vált. A "klasszikus" al-Kaida még a hegyek között rejtőzött, legfeljebb faxon vagy műholdas televízión keresztül üzent a külvilágnak. Zarkávi csoportja viszont Irak városi feltételei között harcol, kihasználva a széles sávú internet, a legújabb videótömörítési és -szerkesztési eszközök nyújtotta lehetőségeket. Ő már egy új nemzedéket képvisel, segítői olyan huszonévesek, akik otthonosan mozognak a modern internetes technológiákban.

Zarkávi egy évvel ezelőtt még szinte ismeretlen volt, azóta viszont a profi internetes megjelenésnek köszönhetően már Washington is a legveszélyesebb ellenségek közé sorolja. A terrorista vezér valóságos internetes birodalmat épített ki, amelyben naponta átlagosan kilencszer üzennek a világnak. Július első felében 180 hírük jelent meg a világhálón. Kiváló minőségű, nagy felbontású videókat tettek közzé lefejezésekről, öngyilkos merénylők kiképzéséről. Szövegeket helyeztek el a támadások vallási igazolására. Legutóbbi "slágerük" az az iraki háborúról szóló 46 perces film, amelynek a "Minden vallás Allahé lesz" címet adták.

Dzsihád szoftverválasztékkal

Ez a háború már arról szól, hogy minden akciót filmre kell venni és hozzáférhetővé kell tenni a világhálón: a támadásokat úgy hajtják végre, hogy azok interneten is követhetők legyenek. A böngészők még azt is megválaszthatják, hogy a széles sávú vagy dial-up kapcsolatnak megfelelő nagyobb, illetve kisebb méretű verziót töltik le. El lehet dönteni, hogy Windows Media vagy RealPlayer lejátszóval nézik meg a filmeket, amelyek még mobiltelefonra is letölthetők.

Zarkávi lefilmezi, ezáltal halhatatlanná teszi a leendő öngyilkos merénylőket, recepteket kínál pokolgépek összeszerelésére, testre erősítésére. A jordániai terrorista a világ szeme előtt, az interneten egyeztetett Oszama bin Ladennal, az al-Kaida vezérével, hogy egyesítik erőiket a Nyugat elleni harcban. Tanácsokat adnak arra, milyen biztonságos utak vannak Irakba, és milyen mecsetekben rejtőzhetnek el a harcosok Szíriában.

Cím nélkül

A The Washington Post által megszólaltatott amerikai szakértők csak azt tudták megállapítani, hogy az internetet a teljes mértékben korlátozatlan információáramlásra teremtették meg, többé már nem lehet leállítani. Zarkávi internetes birodalma a közelmúltban jelentette meg online magazinjának felújított, harmadik verzióját, amelyben egyebek mellett értekezés olvasható a rajtaütések tökéletes kivitelezéséről. A washingtoni lap egyetlen honlap címét sem közölte.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK