Az FBI körülbelül 800 millió dollárt lesz kénytelen új informatikai rendszerének beszerzésére fordítani, hogy lecserélje jelenlegi, használhatatlannak bizonyult számítógépes hálózatát, amelyet négy éve építettek ki.

Az amerikai szövetségi nyomozóhivatal (FBI) vezetése kedden bejentette, hogy negyven informatikai cégtől kért árajánlatot új komputerrendszerének kiépítésére - adta hírül a News.com. Az új rendszer neve Sentinel, vagyis Őrszem lesz, és a jelenleg használt Virtual Case File Systemet (VCF), vagyis virtuális esetnyilvátartó rendszert váltaná le vele a hivatal.

Drága mulatság

Az FBI vezetésének valószínűleg komoly hadjáratot kell majd folytania a törvényhozással azért, hogy megszerezze a szükséges forrásokat a fejlesztéshez. A VCF kialakítása és üzemeltetése ugyanis több mint félmilliárd dollárt emésztett fel, az új projekt viszont ennél jóval többe kerülhet majd. Az is súlyosbítja a helyzetet, hogy mivel a VCF gyakorlatilag használhatatlan, a nyomozóhivatalnak most a nulláról kell újrakezdenie informatikai rendszerének kiépítését, így az eddig eltapsolt öszegből több mint százmillió dollárt már soha nem lát viszont.

A VCF-et a 2001. szeptember 11-én bekövetkezett terrortámadások után hozták létre, hogy megkönnyítsék az adatnyilvántartást, valamint az ügynökök közötti információcserét. Egyes vélemények szerint az al-Kaida terrortámadása megelőzhető lett volna, ha nem akadnak el a nyomozók jelentései a hivatal irattengerében.

Nem tűnt el az aktatenger

A komputerrendszer viszont nem váltotta be a hozzá fűzott reményeket: nehézkes a használata, és az összeomlás veszélye fenyegeti. Az FBI-ügynökök életét továbbra is megkeseríti a papírmunka, mivel a rendszerbe csak úgy vihetnek be adatokat, ha azokat először legépelik, majd engedélyt kérnek az akta feltöltésére.

Robert Mueller FBI-igazgató még márciusban döntött úgy, hogy elég volt a VCF-ből, és leállította a rendszer finanszírozását. A Sentinel a becslések szerint akár közel 800 millió dollárba is kerülhet majd, és a nyomozóhivatal ugyanazokat az elvárásokat támasztja a beszállítók felé, mint a VCF négy évvel ezelőtti megrendelésekor: egy olyan rendszert kérnek, amely teljes egészében elektronikus formában tárolja az adatokat, valamint összekapcsolja és gyorsan kereshetővé teszi a már meglévő adatbázisokat. Így nem csak a hivatal nyomozóinak munkája lenne hatékonyabb, hanem az FBI és törvényhozás, valamint a többi kormányhivatal között is felgyorsulna a kapcsolattartás.