Háromszáz euróba kerül majd az új Xbox

2005.08.18. 10:43

A Microsoft egy lipcsei videojáték-konferencián jelentette be, hogy következő generációs játékgépe, az Xbox 360 kétféle változatban lesz kapható. Merevlemezzel és vezeték nélküli irányítóval csak a száz euróval drágább típus lesz felszerelve.

A Microsoft bejelentése szerint a november tájékán debütáló Xbox játékgép kétféle változatban fog piacra kerülni. Az olcsóbbik, Core System nevű változat 300 eurós (azaz mintegy 70 ezer forintos) áron kerül majd a boltokba Európában. Ehhez típushoz hagyományos, vezetékes játékvezérlőket mellékel majd a gyártó, s merevlemezt sem fog tartalmazni.

Ezzel szemben a drágábbik, 400 eurós (~ 100 ezer forint) változatot, 20 gigabájtos, kivehető winchesterrel is felszerelik, ezen kívül vezeték nélküli kontrollert, s a hálózatba kötéshez szükséges Ethernet kábelt és mikrofonos fejhallgatót, valamint a dvd-filmek nézésekor használható távirányítót is mellékelnek majd hozzá. A Reuters beszámolója szerint a merevlemezt például internetes játékmódot kínáló, összetettebb szerepjáték igényli majd futtatásához, illetve ennek segítségével lehet majd az első Xboxra készített programokat is futtatni az új konzolon.

A drágábbik lehet majd a kelendőbb

A hírügynökség által megkérdezett piaci elemzők egyébként arra számítanak, hogy a Microsoft a drágábbik konzolból értékesít majd többet világszerte. A vállalat az Egyesült Államokban az európai árnál némileg olcsóbb, 300 és 400 dolláros összegért fogja kínálni. 2001-ben az első Xbox szintén 300 dolláros áron debütált, ám azt a típust csak egyetlen változatban kínálta a vállalat.  A Microsoft egyébként rendkívül fontosnak tartotta, hogy riválisai előtt dobja piacra új játékgépét, ettől reméli ugyanis a piacvezető pozíció megszerzését. A jelenleg piacon lévő konzolok közül elsőként a Sony rukkolt elő a Playstation 2-vel, így jóval többet tudott eladni termékéből a redmondi cégnél.

A Sony elvileg jóval az Xbox 360 megjelenése után a jövő tavasszal fogja piacra dobni a Microsoft-konzol vetélytársául szánt PlayStation 3 játékgépét, s várhatóan ekkor jelenik meg a Nintendo hasonló terméke is. A japán vállalat azonban még nem közölte annak várható árát, a cég vezetője korábban csupán annyit közölt, hogy a PS3 nem lesz olcsó. Elemzők várakozásai szerint egyébként az új Playstation 4-500 dollárért lesz megvásárolható.

KAPCSOLÓDÓ CIKK