Az arizonai Empire High gimnázium diákjai az idei tanévkezdéskor könyvek és füzetek nélkül ültek be az iskolapadba, mivel a suliban teljes egészében számítógépen folyik az oktatás.

Az arizonai Tucson város melletti Empire High diákjai úgy kezdték el az idei tanévet, hogy tankönyvek és füzetek helyett csak egy laptopot kellett magukkal vinniük a suliba - adta hírül az Associated Press. Az iskola vezetése ugyanis úgy döntött, teljes egészében száműzi az oktatásból  tankönyveket, és ezek után csak számítógépeket használnak majd.

A tanárok részben azzal indokolták a lépést, hogy diákjaik sokkal lelkesebbek lesznek, ha a tankönyvek bogarászása helyett is számítógépezhetnek majd, az oktatáshoz használt Apple iBook laptopokat pedig az iskola biztosítja számukra.

Meg merték lépni

Mint az oktatási intézmény igazgatója, Calvin Baker elmondta, mindig is igyekeztek "agresszíven" alkalmazni a legmodernebb technológiát, és nem félnek a vállalni a kockázatot. Az amerikai iskolák természetesen eddig is használtak számítógépeket, de csak mint oktatási segédeszközt. Az elmúlt években körülbelül 1200 oktatási intézmény adott ingyen laptopokat diákjainak, de ezek mellett a tankönyvek is használatban maradtak.

Az Empire gimnázium viszont elszánta magát radikális a váltásra, hogy a számítógép ne csak "a hab legyen a tortán, hanem maga a piskóta." - fogalmaz az igazgató. Ennek érdekében a tantermeket is a teljesen számítógépesített oktatás követelményeinek megfelelően alakították át.

Nem lehet másolt házit beadni

A tanárok már csak azokat a tankönyveket szerzik be, amelyeket elektronikus formában is megrendelhetnek a kiadóktól, emellett webes szaklapokra fizetnek elő. Az diákok az iskola egész területén elérhető WLAN-hálózatról tölthetik le a tananyagot. A suliban némileg korlátozzák az internetezést: nem lehet bármit letölteni, és a chatszobákba való belépési lehetőség is korlátozott.

A házi feladatot is e-mailben lehet elküldeni a tanároknak, akik egy speciális keresőszoftverrel szűrik ki a plágiumot. A diákok így nem adhatnak le olyan dolgozatot, amelyet egymástól vagy az internetről ollóztak össze.

Interaktív tanárok

A pedagógusok eddigi tapasztalatai szerint az ötlet bevált, a diákok tényleg lelkesebbek és aktívabbak a tanulásban. Az új rendszer nem csak a tanulóknak átadott információk naprakészségét garantálja, hanem az egész tanrendet rugalmasan alakíthatóvá teszi - nyilatkozták a tanárok az Associated Pressnek. A számítógépekkel együtt felcseperedett gyerekeknek pedig nem okozott nehézséget, hogy hozzászokjanak a képernyőről való tanuláshoz.

Az Empire gimnáziumban társadalomtudományt oktató Jeremy Gypton szerint könnyű volt az átállás, és azóta nagyon aktívan él az új lehetőségekkel. A pedagógus weboldalakat ad fel kötelező olvasmányként, amelyek linkjeit e-mailben küldi szét a diákoknak. Az tanulókkal levelezőlistákon és üzenőfalakon keresztül tartja a kapcsolatot akár hétvégén is, és arra biztatja őket, hogy egymás neten közzétett munkáit is véleményezzék.

A játék nem tanít meg mindenre

Az oktatás megkezdése után azonban az is kiderült, hogy a diákok egy része nem tudja megfelelően kezelni a számítógépet annak ellenére, hogy szabadidejében folyamatosan azzal játszik vagy a neten lóg. A tanároknak ezért időt kellett áldozniuk arra is, hogy a szövegszerkesztők és a böngészőprogramok használatának mesterfogásait is megtanítsák a tanulóknak.

Az új rendszer rendkívül népszerű lett: bevezetése előtt egyetlen szülő sem íratta át gyermekét hagyományos iskolába, sőt, az Empire gimnáziumba már csak várólistáról lehet bekerülni.