Kilencven ausztrál vállalatot szólított fel jogdíjfizetésre a Linux operációs rendszer fejlesztését koordináló nonprofit szervezet, amely a márkanév mögötti minőséget szeretné garantálni ezzel a lépéssel.

A Linux operációs rendszerek és a platformra írt alkalmazások fejlesztésével foglalkozó ausztrál cégek megdöbbenéssel fogadták a fizetési felszólításokat, és először azt hitték, csalásról van szó - adta hírül a Sydney Morning Herald. A Linux-projektek nemzetközi szintű koordinálását végző Linux International elnöke, Jon "Maddog" Hall azonban a napilap kérdésére megerősítette, hogy tényleg az operációs rendszer terjesztése felett gyámkodó szervezet hajtaná be a Linux márkanevet használó vállalatokon a kétszáztól ötezer ausztrál dollárig (30-750 ezer forint) terjedő jogdíjakat.

Visszaéltek a védjeggyel

A szervezet elnöke azt is elmondta, hogy az Egyesült Államokban a Linux Mark Institute (LMI) végzi majd a jogdíjak kezelését, az ausztráliai akcióra pedig a Linux International helyi szervezetét kérték fel. Az eset azért keltett nagy megdöbbenést, mert a nyílt forráskódú operációs rendszer forráskódja ingyensen hozzáférhető, és bizonyos feltételek mellett szabadon lehet fejleszteni és az újításokat terjeszteni. Emellett a Linuxszal foglalkozó cégek és szervezetek küzdenek legaktívabban a szoftverszabadalmak ellen.

"Maddog" Hall szerint azonban nem szabad összetéveszteni az innováció lehetőségeit korlátozó szoftverszabadalmak ügyét a márkavédjegyekével. A Linux International vezetője elmondta, elsősorban a csalók miatt kérnek pénzt a védjegy használatért, ugyanis az utóbbi időben a nyílt forráskódú rendszer népszerűségét kihasználva sok silány terméket címkéztek fel a közismert márkanévvel. A szervezet bízik benne, hogy a jogdíjkötelezettség bevezetése révén megtisztítják majd a piacot, és megerősítik a Linux márkanevet. 

Egyedi elbírálás

A Linux Internationalnek azonban nem áll szándékában, hogy ezzel a lépéssel gátolja a fejlesztéseket, vagy kisebb cégeket lehetetlenítsen el, így a jogdíjkötelezettség kérdésében panasszal lehet élni a szervezetnél.

A jogdíjakat a cég forgalma alapján állapítják majd meg, a díjfizetési kötelezettséget pedig akár el is engedhetik, és minden vitás esetben Linus Torvalds, az operációs rendszer atyja mondja majd ki a végső szót. A nonprofit szövetség emellett továbbra sem avatkozik majd bele abba, ha egy olyan terméket fejleszt, amely Linux alapú ugyan, de a védjegyként bejegyzett márkanevében nem szerepel az elnevezés; erre Hall a Debian és a Red Hat operációs rendszereket emítette példaként.