A Toshiba és a Sony egyelőre letett arról, hogy közös szabvány szerint gyártsa a DVD-k következő, nagy kapacitású generációját.

A két cég már három éve próbálkozik azzal, hogy saját nagy felbontású DVD-formátumát tegye meghatározóvá a szórakoztatóelektronikai és informatikai piacon, és egyelőre nem tudnak megegyezni a közös változatról - adta hírül a Reuters. A Toshiba, az NEC és a Sanyo által alkotott csoport a HD DVD-formátumot, a Sony és a Panasonic termékeket gyártó Matsushita pedig a Blu-Ray DVD-t dolgozta ki.

A két formátum közös jellemzője, hogy a jelenleginél rövidebb hullámhosszú, kék lézernyalábot használnak, amellyel sűrűbben lehet felvinni az adatokat a DVD-lemezre. Egyesítésük révén a cégcsoportok a piaci forgalom növekedését szeretnék elérni, mivel mind a gyártók, mind a vásárlók dolgát megkönnyítené, ha a DVD-lejátszók következő generációja egységes szabványhoz kötődne.

A Toshiba nem halogathat tovább

A Toshiba viszont közölte, hogy augusztus végénél nem várhat tovább a megegyezésre, mivel el kell kezdenie saját szoftvereinek fejlesztését, ha az eredeti ütemtervnek megfelelően még ez év végén szeretné megjelentetni nagy felbontású DVD-berendezéseit. A Sony szerint a mostani megegyezést a májusi tárgyalások kudarca lehetetlenítette el.

A két vállalat véleménye ugyan továbbra is megegyezik abban, hogy a közös formátum lenne a legjobb, de mivel ezt mindeddig nem tudták kidolgozni, mindketten piacra dobják saját DVD-szabványuknak megfelelő termékeiket is. A Sony így már biztosan Blu-Ray-es DVD-olvasóval szereli jövőre megjelenő játékkonzolját, a PlayStation 3-at, és az amerikai filmforgalmazók is inkább ezt a formátumot támogatják inkább.