Az őserdőben is üzemképes az Intel új PC-je

2005.08.24. 13:49

A fejlődő országoknak készült robosztus számítógép ellenáll a szélsőséges időjárási viszonyoknak, pornak és rovaroknak, áramkimaradás esetén is használható, és nagy távolságú vezeték nélküli netkapcsolat létesíthető vele.

A lapkagyártó cég strapabíró számítógépei a világtól elzárt helyen élő, távoli falvaknak és közösségeknek biztosítanak internet-hozzáférést. A "közösségi PC" névre keresztelt modellt a San Franciscóban rendezett Intel Developer Forumon mutatták be, ahol a gép terepen való működését is láthatták a szakmai találkozó résztvevői egy indiai videokapcsoláson keresztül.

A PC a helyi áramellátás megszűnése esetén egy autó-akkumulátorról működik tovább, speciális szűrői pedig megvédik a portól vagy az apró rovaroktól. A számítógép tervezése során különös figyelmet fordítottak arra, hogy képes legyen a szokatlanul nagy hőség (több mint 38 Celsius fok) elviselésére is.

A számítógép WiMAX rendszerű hálózati csatlakozóval is rendelkezik, amely mikrohullámú rádiófrekvencián biztosít széles sávú adatátvitelt akár több kilométeres távolságból is. Így ez a technológia ideális a világtól elzárt helyen található, hagyományos távközlési vonalakkal nem rendelkező települések netelérésnek biztosítására. Az Intel egyelőre nem erősítette meg, hogy a tervezett platformot indiai vagy más PC-gyártók fejlesztenék, és a gép bemutatásán kívül nem ismertetett róla további részleteket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK