A mobilcég gyors adatátvitelt és többek közt videotelefonálást is lehetővé tevő szolgáltatása Budapest területének háromnegyedén érhető el, használatához 3G-vel kompatibilis mobiltelefon szükséges.

A három hazai mobilcég közül elsőként a T-Mobile indította el kereskedelmi szolgáltatásként a 3G-t. A többek közt videotelefonálást,  zeneletöltést és mobilos tévénézést, s széles sávú (akár 384 kbps-os letöltési sebességű) internetezést biztosító következő generációs szolgáltatás az év végére a főváros majdnem egész területén elérhető lesz - közölte a mobilcég.

A kereskedelmi szolgáltatás indulását több hónapos zártkörű ügyfélteszt előzte meg, ezen időszak alatt a folyamatosan épülő 3G hálózatot kiemelt partnerek, vállalati ügyfelek és a tesztre jelentkezők közül kisorsolt érdeklődők használták. A  T-Mobile  harmadik generációs készülékkel rendelkező ügyfelei az év végéig ingyenesen bonyolíthatnak le adatforgalmat a 3G hálózaton, s díjmentesen videotelefonálhatnak belföldi ügyfelekkel. A cég közleménye szerint új szolgáltatáshoz kapcsolódó tartalmak is ingyenesen letölthetők lesznek az idén.

A vállalat jelenleg kétféle harmadik generációs mobiltelefont, illetve egy noteszgépbe helyezhető 3G modemet árusít, a szolgáltatás meglévő SIM-kártyával, külön előfizetés nélkül vehető igénybe, bár a videohívások használatához ingyenes regisztrációra van szükség. Mivel a hazai operátorok közül még csak egyetlen cég működteti kereskedelmi üzemben a 3G-t, egyelőre csak a T-Mobile ügyfelei tudnak egymás közt videohívásokat lebonyolítani, esetleg a tíz külföldi roamingpartnernél lévő ismerősökkel próbálhatják ki az új szolgáltatást.

A vállalat az UMTS szolgáltatás beindításával párhuzamosan beindította a multimédiás tartalmakat - így például tévéadásokat és 300 ezer zeneszámot tartalmazó mobilinternetes zeneboltot - felvonultató mobilinternetes portálját is, melyen a jövőben többek közt labdarúgó-mérkőzéseket is élőben fognak közvetíteni.

Tapasztalatok a 3G-vel

Forrás: [origo]
A T-Mobile augusztusi 3G-lefedettsége

A T-Mobile harmadik generációs szolgáltatásának nyári tesztüzemében munkatársunk is kipróbálta a szupergyors mobilinternetet a gyakorlatban. Próbáink során egy noteszgéphez csatlakoztatott mobillal az internetet is meglepően jó sebességgel tudtuk böngészni a világhálót, ugyanakkor a videotelefonást kissé szokatlannak találtuk, s minőségével sem voltuk maradéktalanul elégedettek. A társaság széles sávú elérésre optimalizált wapportáljának tartalmai közül az egyik leghasznosabbnak a tévéadásokba - például a Híradó-ba - való élő betekintés lehetőségét tartottuk. Ugyanakkor az útfelbontásoktól hemzsegő fővárosban sokszor néztük meg a 3G-készülékről a városban kihelyezett webkamerákon keresztül, merre van dugó a városban.