Egy orosz szerveren működő, de magyar nyelvű könyveket szolgáltató webszerver függesztette fel működését a könyvkiadók egyesületének felszólítását követően.

Közel 800 magyar nyelvű digitalizált könyv volt letölthető arról az orosz weboldalról, amely a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének vezetőjének tiltakozását követően felfüggesztette tevékenységét. A Silent Library Project (SLP - Csendes Könyvtár Projekt) mások mellett Asimov, Babits, Bulgakov, Örkény, Malamud, Wells, Wodehouse könyveit is ingyenesen letölthetővé tevő weboldalról átmenetileg levették a konkrét művekre mutató linkeket (azért némi keresgélés után elérhető minden könyv).

Orosz szerver, magyar ötlet

Az oldal szerkesztői - noha a szerver valóban az Orosz Föderáció területén található - honfitársaink, akik önkéntesek munkájára építették projektüket. Könyveket az oldal bármelyik látogatója beszkennelhet, konvertálhat, javíthat és feltölthet. A munkáért éppúgy nem fizet senki, ahogy a letöltésért sem várnak pénzt senkitől, a könyvtárat tehát a közösség ingyenmunkája teremtette meg, a látogatók pedig ingyen férhetnek hozzá a digitalizált könyvekhez.

Megkeresésünkre a weboldal névtelenséget választó üzemeltetője elmondta: nem egy warezszerverről van szó, hanem egy igény társadalmi megjelenéséről. Kiemelte, hogy ez az igény olyan önkéntes tevékenységet generál, amire egyébként az élet más területein Magyarországon kevés példa akad.

Támogató és ellenző kiadók

A névtelen szervező hangsúlyozta: nem állítják, hogy a szerzőket, kiadókat nem illeti meg díjazás az előállított termékekért (azaz a könyvekért). Egyelőre azonban fórumukon kívánják megvitatni a kiadókkal, hogy milyen kompromisszumos megegyezés születhet az oldal továbbélésére, ám abba nem szeretnének belemenni, hogy például letöltésenként fizessenek szerzői jogdíjat.

Noha a könyvkiadók érdekeit képviselő szövetség e-mailben törvénytelennek minősítette a csendes könyvtás működését, több kis könyvkiadó jelezte, hogy bizonyos feltételek mellett hozzájárulnának az internetes közléshez. Azt ugyanakkor még a támogatók is nehezményezték, hogy a digitalizálás és publikálás előtt a szervezők nem keresték meg a kiadókat.

Egyelőre a projekt fórumában folyik a polémia arról, hogy milyen lehetőség van a folytatásra. A szervezők várják a könyvkiadók képviselőit is.