Az eDonkey-t használja a legtöbb fájlcserélő

2005.09.01. 8:38

Egy friss felmérés eredményei szerint a zenét, filmet vagy szoftvert illegálisan letölteni kívánó felhasználók zöme már nem a BitTorrent nevű szoftvert használja, zömük az eDonkey nevű fájlcserélőre váltott át.

A CacheLogic elemzőcég adatai szerint egyre kevesebb illegális tartalmat töltenek le olyan webhelyekről, amelyek a BitTorrent nevű letöltőtechnológiát használják. A legnagyobb amerikai filmstúdiókat tömörítő Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) ugyanis tavaly december óta számos ilyen szájt működtetőjét perbe fogta, s tevékenysége nyomán a legtöbb nagyforgalmú letöltőhely működésének beszüntetésére kényszerült.

A bezárt forrásokról a legtöbb felhasználó az eDonkey nevű fájlcserélő hálózatra nyergelt át, így jelenleg ezen a hálózaton zajlik a legaktívabban a filmek, zenék és szoftverek illegális csereberéje - derül ki a tanulmányból. Mivel az eDonkey hálózata decentralizált működésű, a rajta elérhető tartalmak nem egy központi szerveren tárolódnak, hanem a felhasználók közt cserélnek gazdát, az illegális tartalmak lenyomozása és elérhetetlenné tétele jóval nehezebb feladat, mint a BitTorrent esetében. A CacheLogic statisztikái szerint egyébként 2004 végén a világhálón bonyolódó adatforgalom mintegy 60 százalékát generálták a fájlcserélő hálózatok használói.

KAPCSOLÓDÓ CIKK