Valószínűleg idén már nem jelenteti meg nagy kapacitású DVD-lejátszóit a Toshiba, amely korainak tartja az új szabvány  karácsonyi bemutatását.

A japán cég ezúttal nem technikai akadályokra hivatkozott, hanem arra, hogy még nem egyezett meg a megfelelő időpontról a filmstúdiókkal és a nagykereskedőkkel - írja a Team Xbox konzolos hírportál. A HD-DVD lejátszók maximum Japánban jelenhetnek meg az év vége előtt, a többi piacon 2006-ig kell várni az akár 45 gigabájt adat tárolására is képes korongok megjelenésére.

A vásárlók pénzén dől majd el a DVD-háború

A HD-DVD mögött álló, Toshiba vezette cégcsoport és a Blu-ray DVD-t kidolgozó Sony és társai, nyár végén szakították meg közös formátum kidolgozását célzó tágyalásokat. A Toshiba vezetése akkor még arra hivatkozott, hogy kifutottak az időből, és vissza kell térniük saját szabványik fejlesztéséhez, amit karácsonyra meg szeretnének jelentetni.

Most azonban úgy tűnik, hogy a Toshiba, a NEC és a Sanyo által támogatott HD-DVD és a fejlesztő Sony mellett többek közt a Matsushita, a Samsung, a HP és az Apple által támogatott Blu-ray technológiával működő nagy kapacitású DVD-k közel azonos időpontban kerülhetnek majd a boltokba valamikor 2006-ban. A gyártók közötti előzetes egyeztetetés helyett így a piac dönti majd el, hogy a Toshiba olcsóbb vagy a Sony drágább, de valamivel nagyobb kapacitású (akár 50 gigabájtos) formátuma lesz-e a jövő DVD-je.

Nagy testvér a nappaliban

Hollywood mindenesetre inkább az utóbbi szabványt támogatja, mivel a Blu-ray DVD-k a filmforgalmazók szerint nagyobb védelmet nyújtanak majd a szoftverkalózok ellen. Az újfajta DVD-lejátszók ugyanis csak az internetre csatlakoztatva működnek majd, és a gyártó bármikor kikapcsolhatja őket, ha a felhasználó megpróbálja feltörni egy film másolásvédelmét - tudósít a CNN.