Egy ausztrál bíróság hétfőn kimondta, a Kazaa nevű, népszerű internetes fájlcserélő működése szerzői jogokat sért. A hálózat csak akkor folytathatja működését, ha üzemeltetői lehetővé teszik, hogy a rendszerből kiszűrhetőek legyenek a jogsértő digitális tartalmak.

Murray R. Wilcox, az ügyben illetékes sydney-i szövetségi szövetségi bíró ítélete szerint az ismert fájlcserélőt működtető Sherman Networks cég, illetve Altnet nevű amerikai partnere felelős a Kazaa hálózatán zajló sorozatos szerzőijog-sértésekért. A bíró összesen két hónap haladékot adott a társaságnak a jogsértések megszüntetésének megoldásához, ez idő alatt a Kazaa működtetőjének egy olyan megoldást kell kidolgoznia, amely lehetővé teszi, hogy az illegális tartalmakat ki lehessen tiltani a rendszerből, ellenkező esetben le kell húznia a rolót. A bíróság egy későbbi meghallgatás során határozza majd meg, hogy a Kazaa üzemeltetőinek mekkora kártérítést kell fizetnie.

A bíróság döntése értelmében a Sharman Networksnek kell fizetnie saját, illetve a felperes ausztrál lemezkiadók perköltségeinek kilencven százalékát. Lapértesülések szerint a társaság fellebbezni fog a mostani döntés ellen. A szövetségi bíróság döntését egy másfél éve zajló jogi csatározás előzte meg a lemezkiadók, illetve a Kazaa Networks közt. Az utóbbi társaság még 2002 elején szerezte meg a Kazaa tulajdonjogát, miután az eredetileg svéd és dán programozók által megalkotott hálózat a működésével kapcsolatos jogi problémák nyomán működésének beszüntetésére kényszerült.

A Kazaa az első fájlcserélő rendszer, az 1999-ben indult, majd 2001-ben a lemezkiadók perei nyomán bezárt Napster zenefájl-cserélő legnépszerűbb utódjává vált. A Sharman adatai szerint 2004-ig mintegy 317 millió példányban töltötték le a Kazaa használatához szükséges kliensszoftvert a cégtől. Az alkalmazásból egyébként több nem hivatalos verzió is készült, mivel eredetije agresszív kém- és reklámozó programokat telepített a felhasználó PC-jére. Filmstúdiókat és lemezkiadókat képviselő szervezeteket sikertelenül próbálták meg leállíttatni a Kazaa-t és társait, a hálózatokon zenéket, filmeket és szoftvereket csereberélő felhasználókat kezdték meg egyesével perbe fogni. A perek nyomán számos felhasználó alternatív letöltőszolgáltatásokra váltott át: ezek közül napjainkban a BitTorrent és az eDonkey a legnépszerűbb. A fájlcserélők számára kedvezőtlen ítéletet hozott néhány hónapja az amerikai legfelsőbb bíróság is. Döntése értelmében ugyanis az internetes fájlcserélők működtetői felelőssé tehetők a hálózaton zajló jogsértésekért.