Míg a könyvkiadók szakmai szervezetének még semmilyen koncepciója nincs a világhálóról ingyen letölthető könyvekkel kapcsolatban, a könyveket digitalizálókra naivitás, és a törvények ismeretének a hiánya jellemző.

Nemrég felháborodott hangvételű levélben tiltatta be a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete (MKKE) a közel 800, magyar nyelvű digitális könyv letöltését kínáló Silent Library Project (Csendes Könyvtár Projekt - SLP) működését. A könyves szakmai szervezet vezetője, Zentai Péter László egy indulatos levélben hívta fel a szervezők figyelmét arra, hogy a szájt működtetése törvénytelen, és a jogellenes tevékenység elleni fellépéssel fenyegetett. Noha a könyvesek szakmai szervezetének vezetője még ma is úgy tudja, levele hatására a könyvek elérhetetlenné váltak, az SLP időközben újra kereshetővé és letölthetővé tette az állományokat.

Csendes Könyvtár

A Csendes Könyvtár a köré csoportosuló önkéntesek munkája révén gyarapszik papíron kiadott könyvek digitalizált változatával. Az oldalukon összegyűjtött műveket bárki letöltheti, ugyanúgy nem kell fizetni értük, mint ahogy a digitalizálók sem kapnak pénzt munkájukért. A könyves szakmai szervezet felhívására a projekt névtelen szervezője fórumukon nyitott egy topikot a könyvkiadói vélemények begyűjtésére. Ugyan néhány, internetes tájékozottsággal rendelkező kiadó képviselője valóban eljutott a fórumra, ám a bejegyzések többsége az olvasóktól, illetve a projekt tagjaitól származott. A hozzászólásokból kiviláglik: mind a könyvtár vezetője, mind a tagok többsége messzemenően tájékozatlan a szerzői jogok és következmények tekintetében. Időközben - erősítve a forradalmi hangulatot - egy fájlcserélőkkel foglalkozó híroldalon az SLP egy szintén név nélküli résztvevője kiáltványt tett közzé, melyben mindenkit arra buzdít: digitalizáljon könyveket és az elkészült e-bookokat ossza meg másokkal is.

A hozzászólók egy része semmilyen kompromisszumot nem tart lehetségesnek, azaz várja és elvárja az ingyen letölthető, elektronikus formátumú könyveket. A projekt vezetője korábbi érdeklődésünkkor elvetette annak lehetőségét, hogy letöltésenként fizessenek jogdíjakat, mondván: a letöltésszámláló nem szolgáltat egzakt adatot arra vonatkozóan, hány példány került a felhasználókhoz egy-egy e-bookból. Ugyanakkor a projekt kezdeményezői továbbra sem kerestek meg kiadókat, arra várnak, hogy azok jelenjenek meg fórumukon.

Hangos könyvszakma

Tájékozottságát tekintve a másik oldal - azaz a könyvszakmai szervezet - sincs jobb helyzetben. Zentai Péter László, az MKKE elnöke lapunk érdeklődésére bevallotta: tulajdonképpen csak az SLP kapcsán kezdtek foglalkozni a jelenséggel, és jelenleg semmilyen koncepciójuk nincs az interneten ingyen terjesztett digitális könyvekkel, illetve azok szerzői jogi kérdéseivel kapcsolatban (maga a csendes könyvtár pedig több mint négy éve működik a világhálón). Az MKKE vezetője kezdeményezné, hogy az szervezet elnökségi ülésén, majd a közgyűlés előtt beszéljenek a problémáról, sőt, jelezte, hogy az egyesület weboldalán is közzéteszik a később kialakítandó stratégiájukat, ám ennek elkészültére sem garancia, sem határidő nincs a koncepció elkészültére.

Zentai hangsúlyozta, hogy az SLP közössége törvénytelen dolgot művel az engedély nélkül közreadott elektronikus könyvekkel. Ugyanakkor jelezte, hogy a könyvszakma szereplőinek el kell gondolkozniuk, miként viszonyuljanak a jelenséghez. Noha Zentai mindenképpen érdekes és fontos témaként jellemezte az e-könyvek szerzői jogi problémáit, úgy vélte, hogy az SLP olyan módon exponálta magát a kérdésben, ami nem teszi kedvezővé a jelenség megítélését.