A Yahoo miatt csukhattak le egy újságírót

2005.09.07. 16:29

Egy nemzetközi újságírószervezet szerint az internetes vállalat adott bizonyítékot a kínai hatóságoknak egy államtitkok kiszivárogtatásával vádolt újságíró bebörtönzéséhez.

A Riporterek Határok Nélkül jelentése szerint a kínai hatóságok a Yahoo hongkongi részlegének segítségével bizonyították be, hogy egy bizalmas dokumentumot Si Tao számítógépéről és e-mail címéről küldték el - adta hírül a BBC News. A nemzetközi médiafigyelő szervezet szerint az internetes nagyvállalat a kínai állam besúgója lett, hogy biztosítsa piaci pozícióit a feltörekvő piacon.

A Yahoo aktívan kollaborál

A 37 éves Si Tao egy Hunan tartományban kiadott üzleti lapnál dolgozott. A férfit április elején tartóztatták le, majd ítélték tíz év börtönre, mert a kommunista párt egyik belső üzenetét e-mailezte el külföldi tulajdonú webportáloknak. A Riporterek Határok Nélkül információi szerint a 2004-es pártdokumentum arra hívta fel az újságírók figyelmét, hogy a Tienanmen téren történt vérengzés tizenötödik évfordulójára hazatérő disszidensek zavargásokat robbanthatnak ki az országban.

"Arról már tudtunk, hogy a Yahoo lelkesen támogatja a kínai rezsimet az internet cenzúrázásában, most viszont az is bebizonyosodott, hogy rendőrségi informátoraként is közreműködik" - közölte a nemzetközi újságírószervezet. Az internetes vállalat mindeddig nem nyilatkozott az esettel kapcsolatban.

Pénz beszél...

A nyugati nagyvállalatok általában azzal magyarázzák a kommunista rezsimmel való együttműködést, hogy be kell tartaniuk az internet használatára vonatkozó helyi törvényeket, mivel nem mondhatnak le a világ legnagyobb internetes piacáról. A Yahoo szeptember elején vásárolta be magát a legnagyob kínai online vállalkozásba, az Alibaba.com-ba egymilliárd dollárért. A Microsoft is behódolt a kínai kormánynak, és saját blogportálján cenzúrázza a kínai felhasználók írásait.

KAPCSOLÓDÓ CIKK