Tervei szerint jövőre fogja piacra dobni a Samsung újfajta DVD-lejátszóját, amely egyaránt képes lesz lejátszani a következő generációs Blu-ray, illetve a konkurens HD DVD formátumú lemezeket.

Mint ismeretes, a jelenleg DVD-ket felváltó új generációs, kék lézert használó lemezek közül többféle típussal lépnek piacra a gyártók. A Toshiba, az NEC és a Samsung által alkotott csoport a már piacon lévő eszközökkel is használható HD DVD-formátumot, a Sony és a Panasonic termékeket gyártó Matsushita pedig a Blu-Ray DVD-t dolgozta ki. A két formátum közös jellemzője, hogy a jelenleginél rövidebb hullámhosszú, kék lézernyalábot használnak, amellyel sűrűbben lehet felvinni az adatokat az optikai lemezre, melyeken így nagyobb felbontású, jobb minőségű filmeket is tárolni lehet.

A Toshiba és a Sony egyaránt évek óta próbálkozott azzal, hogy saját DVD-formátumát próbálja ipari szabvánnyá tenni, s sikertelenül zárultak le azok a tárgyalásaik is, melyek egy közös formátumot kidolgozását célozták. A gyártókhoz hasonlóan a filmstúdiók sem igen tették le a garast egyik vagy másik formátum mellett, hiszen nem tudni, melyikük lesz elterjedtebb.

A nagyobb adattároló kapacitást biztosító, ám a jelenlegi meghajtókkal nem használható Blu-ray szabvány mögött álló Samsung a héten bejelentette, a cég örvendetesnek tartaná egy univerzális DVD-formátum elfogadását, ám ha erre nem kerül sor, a Blu-rayt és a HD DVD-t egyaránt támogató lejátszóval fognak piacra lépni.  Bár a cég szerint a két lemeztípus támogatásának technológiai kivitelezése nem lesz egyszerű feladat, terveik szerint jövőre már piacra kerülhetnek a cég első, újfajta DVD-kkel kompatilis lejátszói.