Bizalmas adatokat rejthet a használt hardver

2005.09.12. 13:55

Az interneten vagy komputerbontókban értékesített, használt merevlemezek és memóriakártyák jelentős része tartalmaz könnyen visszaállítható formában bizalmas adatokat, például jelszavakat, bankszámlaszámokat - derül ki egy friss felmérésből.

Az adat-visszaállítási szolgáltatásokat nyújtó Disklabs cég munkatársai az eBay nevű internetes aukciós oldalon vásároltak száz darab használt merevlemezt, illetve ötven darab különböző típusú memóriakártyát, illetve USB-meghajtót - írja a BBC.

A kísérlet során a megvásárolt meghajtók mindegyikén találtak visszaállítható adatokat, például leveleket, táblázatokat, telefonszámokat, sőt még a böngészés során keletkező ideiglenes fájlokat, amelyekben például jelszavakat és online vásárlás során használt adatokat is ki tudtak nyerni a szakértők. A társaság szakemberei szerint mindez remekül szemlélteti, hogy az adattárolókat értékesítő, PC-iket vagy digitális fényképezőjüket fejlesztő felhasználók csupán minimális lépéseket tesznek adataik védelme érdekében, sokan közülük még csak le sem törölték le fájljaikat a háttértárról, egy merevlemezen pedig egy vállalat bizalmas belső adataira bukkantak.

A Disklabs vizsgálatai szerint a legtöbb winchester és merevlemez esetében az adatokat csupán a Delete gomb lenyomásával törölték a felhasználók az eladás előtt. Ez ugyan logikailag eltávolítja a fájlok közül a kérdéses állományt, ám az fizikailag nem kerül törlésre, csak akkor, ha helyére újabb adatokat másolnak, az eredeti fájl csak a felülírást követően válik visszahozhatatlanná. A csak hagyományosan törölt állományokat a kereskedelmi forgalomban legálisan kapható segédprogramokkal egyszerűen vissza lehet állítani. Ebből következik, hogy nem elegendő a memóriakártyát vagy a winchestert formattálni, vagy tartalmát törölni, az információk megsemmisítéséhez értéktelen adatokkal kell feltölteni ezeket, ez a feladat pedig számos ingyenes szoftverrel elvégezhető.

KAPCSOLÓDÓ CIKK