A japán Nintendo következő generációs, Revolution kódnevű játékgépét egy teljesen új típusú vezérlővel lehet irányítani. A leginkább egy tévétávirányítóhoz hasonló kontroller egyaránt képes betölteni a virtuális kard, puska, teniszütő vagy horgászbot szerepét is.

A speciális játékvezérlő eszközről Szatoru Ivata a Tokyo Game Show kiállításon fedte fel a fátylat. A társaság idén májusban mutatta be Revolution kódnevet viselő, a Microsoft és a Sony új generációs játékgépeinek riválisául szánt konzoljának első prototípusát. A játékgépről egyelőre nem sokat tudni, a gyártó csupán annyit árult el róla, hogy egy újfajta IBM processzort tartalmaz majd, grafikus lapkáját pedig az Xbox 360-hoz hasonlóan az ATI cég készíti. A Nintendo Revolution emellett lejátssza majd a DVD-filmeket - ezt a funkciót a cég jelenleg kapható masinája a konkurensekkel ellentétben nem tartalmazza -, beolvassa az SD-memóriakártyák tartalmát,  támogatni fogja a Wi-Fi-t, illetve internetes játéklehetőséget is kínál. Bár a konzol korábban bemutatott változatához képest a piacra kerülő típus kinézete még változhat, a gyártó szerint bizonyos, hogy a Nintendo Revolution lesz a legkompaktabb méretű játékgép a piacon - ahogy a jelenlegi típusok közül is a japán cég készüléke, a GameCube a legapróbb.

Kard, fegyver és horgászbot búvik meg a távirányítóban

Ivata már májusban, a Revolution bemutatásakor utalt arra, hogy az új konzol egyedi vezérlővel rendelkezik majd. A mai bejelentés nyomán úgy tűnik, a Nintendo-vezér tartotta szavát, a valamikor jövőre piacra kerülő új Nintendo irányítója ugyanis eltér minden eddigi típusétól.  A hagyományos, két kézzel megmarkolható kontrollerektől eltérően a Revolutionre készülő játékokat egy  leginkább tévétávirányítóhoz hasonlító eszközzel lehet majd használni.

A mozgásérzékelővel ellátott kontroller mindig az adott játéknak megfelelő funkciót tölti be, derül ki a Nintendo prezentációjából, amelyet a Tokyo Game Show-n vetítettek le. Az irányítót bemutató képsorok egyikén a távirányítóval használója úgy csapkod, akár egy karddal, egy másikon pedig virtuális teniszütőként, horgászbotként, sőt fogászati fúróként is használják. A vezérlő aljához egy miniatűr botkormányt és egy gombot tartalmazó második egység is csatlakoztatható: ez egyaránt képes betölteni egy pisztoly ravaszának szerepét, de például egy horrorjátékban zseblámpaként világíthatják be vele a virtuális tér sötét részeit a játékosok. Bár a Revolutionre készülő játékokból még egyet sem mutatott be a Nintendo - a bemutatók csupán a képernyő előtt játszó embereket láttatták -, Ivata közlése szerint az újfajta vezérlővel a játékosok rendkívül precízen célozhatnak majd a képernyőre, ami megreformálhatja a lövöldözős és akciójátékok használatának módját.

Forrás: [origo]

Nem csak játékfanatikusoknak szánják

A távirányítószerű kontrollerrel a Nintendo célja, hogy olyan felhasználókat is meghódítson, akik esetleg idegenkednek a hagyományos videojátékoktól. A japán cég már jó ideje kísérli meghódítani a nem veterán játékosokat: nemrég dobta piacra a hordozható Game Boy játékgép Micro nevű változatát, amely kompakt méretekkel, s divatos külsővel rendelkezik. A Nintendo egyik alapelvét képezi, hogy nem a hardver, hanem maga a játék a fontos. Ennek megfelelően a társaság másik zsebgépe, a Nintendo DS is alulmarad grafikai képességek tekintetében a rivális Sony PSP-vel, ugyanakkor innovatívabb használatot kínál: dupla kijelzővel rendelkezik, melyek közül az egyik érintésérzékeny, így akár rajzolni lehet, míg bizonyos programokat mikrofonon keresztül lehet vezérelni.

Szatoru Ivata a játékshow-n elmondta még, hogy az új Nintendo konzolon a kisebb, kevéssé tőkeerős fejlesztőcégeknek is lehetőséget biztosítanak majd a játékok megjelenítésére, ellentétben a jelenlegi gyakorlattal: a manapság kapható legnépszerűbb játékok több millió dolláros költségvetésből készülnek. A Nintendo-vezér ezúttal sem közölte, hogy a Revolution pontosan mikor kerül a boltokba, míg a Microsoft csütörtökön már bejelentette: az Xbox 360 december 2-ától lesz kapható Európában, a Sony Playstation 3 pedig valószínűleg 2006 tavaszán kerül a boltok polcaira.