A világszerte használt mobiltelefon-előfizetések száma a  hétvégén lépte át a 2 milliárdos létszámot - jelentette be a GSM Association nevű iparági szervezet.

A világ csaknem összes mobilszolgáltatóját tagjai közt tudó szervezet közleményéből kiderül, az Ovum nevű tanácsadó cég szakembereivel közösen elkészített becslések szerint a feltöltőkártyás és havidíjas mobil-előfizetések száma az elmúlt hétvégén lépte át a kétmilliárdot. A Föld népességét jelenleg 6,5 milliárdosra becsülik, így összességében elmondható, hogy nagyjából minden harmadik ember rendelkezik mobiltelefonnal.

Az egymilliárdos felhasználói tábort húsz évvel az első mobiltelefon megjelenését követően, 2002-ben ünnepelte az iparág, a következő egymilliárd előfizető csatlakozása azonban már csak három évet vett igénybe. A mobiltelefonos előfizetések száma világszerte ugyancsak három évvel ezelőtt lépte át a vezetékes telefonokét. A GSM Association adatai szerint a mobilpenetráció számos országban - például Svédországban, Olaszországban, Ausztriában és az Egyesült Királyságban - már magasabb az adott térség népességénél, ami annak köszönhető, hogy egy ember sokszor több készülékkel és előfizetéssel rendelkezik. A mobiltelefonok elterjedtségében ennek megfelelően számottevő növekedés fejlődő országokban - például Kínában, Indiában, Kelet-Európában, Latin-Amerikában és Afrikában - várható.

Iparági várakozások szerint a készülékgyártók az idei évben 750 millió darab mobilkészüléket fognak értékesíteni, ám az új készülékek eladásának gyarapodása az elkövetkezendő években már lassulni fog. Az Ovum becslései szerint a 3 milliárdodik ügyfelet várhatóan 2010-ben ünnepelhetik majd.