Informatikai verseny ifjoncoknak az idén is

2005.09.26. 12:14

A C3 alapítvány idén harmadik alkalommal hirdet országos versenyt <19 Szabadfogású Számítógép címmel, 19. életévüket be nem töltött fiatalok számára. Pályázni mindennel lehet, ami számítógéppel készült, a lényeg, hogy ötletes és újszerű legyen.

Az informatikai minisztérium védnökségével idén is megrendezésre kerülő megmérettetésre a szervezők október 24-én, 24 óráig várják a 19 évnél fiatalabbak egyénileg vagy csapatban, számítógéppel készített alkotásait.  A Szabadfogású Számítógép versenyen akár saját fejlesztésű játékprogrammal, honlappal, portállal, szoftverrel, animációval vagy robottal egyaránt indulni lehet, a sornak csak a fiatalok fantáziája szabhat határt.

A szervezők hangsúlyozták, a rendezvény nem tanulmányi verseny, itt a tárgyi tudásnál többet ér a leleményesség, annak megmutatása, hogy mi minden hasznos dologra lehet használni egy PC-t.

A mai gyerekek már a technika világában nőnek fel és otthonosan mozognak ott. Ezt bizonyítja az is, hogy a tavalyi verseny legfiatalabb versenyzői 6 évesek voltak. 2004-ben 460 érvényes pályaművel kápráztatták el az informatikai szakemberekből, pedagógusokból és művészekből álló zsűrit.

Népes mezőny volt tavaly

Az 2004-es versenyre összesen 460 darab érvényes pályamű érkezett, ezek közül 64-et a határon túlról, többek között Romániából, Szlovákiából, Szerbiából juttattak el a zsűrinek készítőik. Mivel többen csapatként indultak a megmérettetésen, a résztvevők száma összesen 576 főt tett ki, a 2003-as, első alkalommal megrendezett Szabadfogású Számítógép versenyen  indulók közül az idén 105-en próbáltak ismételten szerencsét. 

Tavaly a legtöbb pályázó saját készítésű weboldallal indult a megmérettetésen, ezekből 226 pályamű érkezett. Emellett sokan pályáztak saját programjaikkal (113 pályamű), illetve videoanyaggal is (81 pályamű), de szép számmal érkeztek be rajzok, grafikák, valamint mobilkommunikációs alkalmazások és sok más érdekesség is.

A zsűri a kiemelkedő teljesítményeket korosztályonként is jutalmazza, a nyertesek értékes díjakkal - [origo]-ösztöndíjjal, notebookkal, digitális fényképezőgéppel, széles sávú internet-hozzáféréssel és mobiltelefonnal - gazdagodnak.  A díjnyertes munkákat egy kiállítás keretében a Millenáris Parkban lehet majd megtekinteni 2005 decemberében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK