Google: akkor is a miénk a legnagyobb

2005.09.27. 17:32

A Google vezetői az internetes kereső által számon tartott - indexelt - webes dokumentumok számára gondoltak, amikor közölték: adatbázisuk háromszor akkora, mint bárki másé.

A hetedik születésnapját ünneplő Google vezetése magabiztosan vág vissza az elsőbbségét megkérdőjelező keresőknek, elsősorban a Yahoo-nak, amely augusztus elején jelentette be: húszmilliárd indexelt webes dokumentummal vette át a keresők közötti első helyet. A Google weboldalán eddig nyolcmilliárdos adat szerepelt, de a cég ezek után nem tesz közzé ilyen adatokat - írja a CNet.

Eric Schmidt, a cég vezérigazgatója pontos számok helyett csak annyit árult el: a nem duplikált oldalak számát tekintve webes adatbázisuk háromszor nagyobb bármely más keresőénél. Az indexelt dokumentumok számát pedig azért nem hozzák nyilvánosságra, "mert az emberek egyébként sem értenek egyet abban, mit is jelent valójában ez a szám", mondta el Google első embere. A cég ehelyett arra bíztatja a netezőket, hogy maguk győződjenek meg a kereső hatékonyságáról.

Mégsem a méret a lényeg?

Danny Sullivan, az internetes keresőkkel foglalkozó Search Engine Watch szerkesztője is elismerte, hogy a felhasználók számára a keresési eredmények relevanciája a legfontosabb - vagyis az, hogy azt az eredményt kapják-e vissza, amit szeretnének. A szakember maga is beismeri, hogy nincs egységes mérőszám vagy szabványrendszer a keresők hatékonyságának meghatározására.

Jelenleg mindegyik cég más-más módszert preferál, és létérdeke, hogy üzleti titokként kezelje technológiai megoldásait, Sullivan szerint viszont ideje lenne egységesíteni a mérőszámokat. A Yahoo gratulált a Google-nak abból az alkalomból, hogy felismerték, "mennyire semmitmondó adat" az indexelt weboldalak száma, és állják a kihívást.

Keresőből netszolgáltató

Ami a webes keresőn túlmutató egyéb szolgáltatásokat illeti, kétségtelenül igaza van Eric Schmidtnek abban, hogy a Google erős hetedik esztendőt tudhat maga mögött: az elmúlt tizenkép hónap alatt indult be a a Google Talk csevegő-, a Google Earth térkép- és a Google Video élő videszolgáltatás, és nemrégiben jelent meg a cég asztali PC-re írt keresőszoftvere, a Desktop Search legújabb változata. A vállalat ráadásul már nem elégszik meg a webes szolgáltatásokkal: Kaliforniában elindult a Google ingyenesen használható Wi-Fi hálózatának próbaüzeme.

KAPCSOLÓDÓ CIKK