Az ameriaki egyetemek, főiskolák és kormányzati szervek által alkotott Internet2-t is figyelnék a szerzői jogok védelmére alakult tengerentúli szervezetek.

Az Amerikai Mozgókép Alapítvány (MPAA - Motion Pictures Assotiation of America), az amerikai lemezkiadók szövetségének (RIAA - Recording Industry Association of America) önálló osztályt hoztak létre az amerikai felsőoktatási intézmények hálózatain folyó kalózkodás elleni tevékenység összehangolására. A külső és oktatási kapcsolatok osztályának képviselői találkoznak a jelentős kalóztevékenységnek teret adó egyetemek és főiskolák vezetőivel.

A lényeg a párbeszéd

A részleg hatékony stratégiákat és módszereket alakít ki a kalóztevékenység ellen az USA felsőoktatási intézményei számára, és pozitív példákat tartalmazó gyakorlati útmutatót dolgoz ki. Az együttműködés további célja, hogy bevonják a diákokat a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos közvetlen párbeszédbe. Az MPAA kapcsolatot teremt a campusok újságaival, felszólal az intézmények tanulóinak részvételével megtartott fórumokon, és az ország több mint 900 oktatási intézményében jelen lévő Students in Free Enterprise diákszervezet segítségével pályázatot hirdet a kalóztevékenységek elleni kampányra.

Nem ez az első próbálkozása az amerikai jogvédőknek az Internet2 megrendszabályozására: korábban 18 amerikai felsőoktatási intézményt pereltek be azért, mert azok tűrték, hogy hálózatukon fájlcserélő szolgáltatásokat indítsanak. Ezt megelőzően pedig az Internet2 érintett operátorait perelte a jogvédő szervezet.

Igazi gyorsinternet

Az Internet2 egy projekt, és egy konzorcium nevét is takarja, mely utóbbit több mint kétszáz amerikai felsőoktatási intézmény, valamint a csatlakozó partnerek: vállalatok, fejlesztőintézetek és kormányzati szervek alkotnak. Az 1996-ban alakult szövetség célja, hogy minden eddiginél nagyobb sávszélességet biztosító hálózatot hozzanak létre.