Már Magyarországon is kaphatók a finn Nokia Vertu márkanéven kínált luxusmobiljai. A készülékek ára egymillió forinttól indul, funkcióikat tekintve semmi extrát nem nyújtanak, külső borításuk azonban nemesfémekből készül, s a forgalmazó szerint elnyűhetetlen.

A Vertu 2002-ben mutatkozott be a nagyvilágban, és azóta is mindössze két típust gyártanak ilyen márkanéven, bár ezeknek tucatnyi változata készül. Bécsben, Pozsonyban és Prágában már egy ideje kaphatók a luxustelefonok, amelyeknek mindegyikét kézzel állítják össze az angliai Hampshire-ben lévő üzemben. A készülékek ára egymillió forint körüli összegről indul, ám ha az érdeklődő a rozsdamentes acél helyett 18 karátos aranyból, vagy platinából készült borítást szeretne, borsos felárat kell fizetnie, így az ár sokszorosára is emelkedhet.

Sportos modellek

A régebbi, Signature nevű modell semmiféle technikai extrával nem kápráztatja el tulajdonosát, gyakorlatilag csak telefonálásra jó. Ezzel szemben az Ascenttel már mms-ezni, e-mailezni és wapozni is lehet, valamint Bluetooth-t támogató eszközökhöz is képes kapcsolódni, bár erre manapság már a tíz- húszezer forintért kapható típusok is képesek. Míg az első sorozat tagjai finom ékszernek vagy dísztárgynak tűnnek, az Ascent tervezőjét a klasszikus sportautók ihlették a modell kialakításakor: a telefonok bőr borítása színvilágában is a Porschék, Bentley-k és Ferrarik bőr üléseire hajaz.

A Vertu mobilok nem bővelkednek a multimédiás funkciókban: bár a beléjük épített Yamaha lapka tiszta hangzást biztosít a csengőhangoknak, mp3-lejátszásra nem képesek, s fényképezni sem lehet velük. A cég indoklása szerint a modellek azért nem rendelkeznek semmiféle extra funkcióval, mert csak időtálló technológiákat igyekeznek beléjük építeni, és vásárlói körük is megelégszik azzal, ha "csak" telefonálni lehet a készülékkel. Digitális kamera pedig vélhetően azért nem került beléjük, mert gyártójuk még nem tudott előrukkolni a méregdrága készülékhez méltó minőség előállítására képes optikával. 

Az űriparban használt anyagokból készül

A speciális igényekkel rendelkező vevőkör igényeit egyedi szolgáltatással igyekszik kielégíteni a gyártó: a telefonokon található Concierge (a szó jelentése körülbelül inas, mindenes) feliratú gomb ugyanis egy bármely szakában telefonos szolgáltatás közvetlen elérését biztosítja, igaz, kizárólag angol nyelven. Az első évben teljesen ingyenes szolgálat munkatársai többek közt koncert- vagy repülőjegyet rendelnek, vagy asztalt foglalnak egy étteremben a mobil tulajdonosa helyett.

Forrás: [origo]

Ascent modellek sportos színekben


A Vertu készülékeket itthon egy Budapest belvárosában lévő szállodában működő ékszerbolt forgalmazza. A mobilok bemutatóján a társaság az elegáns mobilok tartósságát hangsúlyozta: demonstrációjuk során egy Porsche egyik első kerekével hajtottak át a készüléken. Állításuk szerint a készülékben kizárólag minőségi anyagokat használnak, a kijelző üvege karcmentes zafír kristály, amely még akkor sem sérül meg, ha egy kulcsot végighúznak rajta. A Vertu katalógusában olvasható, hogy a készülékek gombjai alá rubinköves csapágyakat építettek, s az összes billentyű tartósságát kétmillió lenyomással tesztelik. Egy-egy ilyen strapabíró luxusmobil élettartamát 10-15 évre becsüli a gyártó.

Magyar menü egyelőre nincs

Ugyanakkor a készülék menüje - amely nagyban hasonlít a hagyományos Nokiákéhoz - nem támogatja a magyar nyelvet: a lokalizált szoftvert a forgalmazó közlése szerint ezer darabos eladás elérését követően követően készülhet el.  Az elkövetkezendő egy év alatt az ékszerszalon száznál több Vertut szeretne eladni, az üzletben pedig ötdarabos készletet tartanak folyamatosan raktáron - tudtuk meg. A luxustelefonhoz két év garancia jár, szervizelni azonban Londonba küldik ki. A Vertu telefonokhoz bőrtokot, bizonyos típushoz pedig vezetékes headsetet is mellékelnek, s a mobilok kompatibilisek a Nokia gyári autós kihangosítóival.