Az Európai Bizottság új - angol nyelvű - honlapot indított, mely azt kívánja elősegíteni, hogy a fogyasztók előnyösebb feltételek mellett tudják mobiltelefonjukat külföldön használni. E célból a 25 EU-tagállam szolgáltatói által a barangolásra megállapított díjszabásból tesz közzé részleteket a honlap.

A honlap elindítását júliusban jelezték, amikor Viviane Reding biztosasszony rávilágított a mobiltelefon külföldön történő használatának magas költségeire, valamint a díjak nagyobb átláthatóságának szükségességére. A honlap díjszabásokból vett adatokat tartalmazó táblázatok és az uniós tagállamokban szolgáltató mobiltársaságok oldalaira mutató közvetlen linkek segítségével szeretné elérni, hogy a fogyasztók konkrét elképzelésekkel rendelkezzenek a külföldre utazáskor várható díjszabás mértékéről, valamint iránymutatással és ötletekkel szolgál, hogyan is csökkentsük nemzetközi barangolási számláinkat.

A tájékozottság a legfontosabb

 "Csak a jól tájékoztatott fogyasztó a jól felkészült fogyasztó", mondta Viviane Reding, az információs társadalomért és médiáért felelős biztos. "Miközben Európában igen nagy fejlődés mutatkozott egyéb távközlési szolgáltatások terén, nehéz elhinni, hogy a külföldi mobiltelefon-használat költségei ilyen magasak. Ez az oka annak, hogy a bizottság a ma bemutatott új honlap segítségével megalapozott döntéshozatalra kívánja felkészíteni a fogyasztókat, továbbá ezúton is szorgalmazza a verseny fokozódását az ágazatban, és egy tisztességesebb, világosabb díjszabás kialakulását.
 
A Bizottság ma elindított honlapja a 25 EU-tagállam valamennyi mobilhálózat-üzemeltetőjének számos hívásdíjából tesz közzé adatokat. Célja továbbá, hogy megkönnyítse a fogyasztók pontos adatokhoz való hozzáférését azáltal, hogy közvetlen linkkel utal valamennyi uniós szolgáltató barangolási tarifatáblázatot tartalmazó honlapjára, valamint megadja azok elérhetőségeit.  Tanácsot ad, hogyan találjuk meg a legjobb ajánlatot, és kihez forduljunk nehézségek vagy panaszok esetén.

Nincsenek tarifák, csak kivonatok

Az Bizottság új honlapja nem az EU-ban érvényes sokezer díjszabás felsorolását kísérli meg, hanem díjszabásokból vett példákat közöl, amelyek segítségével a fogyasztó világosan látja, hogy külföldi utazás esetén mire számíthat. Jelenleg a honlap, melyet hathónaponként frissítenek, a 2005 szeptemberi díjszabást mutatja.

Tavaly a magyar hírközlési fogyasztói jogok biztosa is közzétett egy dokumentumot, mely a mobilhasználattal kapcsolatos jótanácsokat tartalmazott a külföldre utazóknak. A pdf-ben olvasható szöveg azonban a tavaly nyári tarifákat mutatja, közzététele óta nem frissült. A biztos korábban részletes tarifatáblázatot is ígért, ez azonban soha nem készült el. Ugyanakkor a magyar biztos weboldalán is olvasható egy összefoglaló az európai roaming-díjakkal kapcsolatos tájékoztatóról.