Egy gigahertzre gyorsulhatnak a kütyük

2005.10.05. 11:06

A brit ARM cég mobil eszközökben használatos processzorának új generációját mutatta be. A társaság arra számít, a technológia révén két-három éven belül egy gigahertzes teljesítményre képes mobiltelefonok is piacra kerülhetnek.

Az ARM Holdings kedden mutatta be Cortex-A8 fantázianevű, többek közt okostelefonokba és PDA-kba szánt szánt új processzorát, amely a vállalat érvelése szerint jelentősen gyorsabb lesz a piacon jelenleg elérhető típusoknál. Míg az akkumulátorról való használat érdekében a lapka fogyasztása alacsony, teljesítménye összemérhető az asztali- vagy notebook számítógépekben használatos processzorokéval.

A Cortex-A8 chipet kis fogyasztása és kompakt méretei révén digitális kamerákban, hordozható játékgépekben vagy akár személyautók fedélzeti számítógépeiben is használni lehet majd. Manapság az ARM cég mobilprocesszorait alkalmazzák az alapkészülékeknél bővebb multimédiás - például video- éz zenelejátszási - funkciókat kínáló mobiltelefonok 70 százalékában.

A vállalat közlése szerint a Cortex-A8 a jelenlegi legfejlettebb lapkájuknál is legalább háromszor gyorsabb lesz, sorozatgyártása 2008-2009 tájékán kezdődhet meg. Az új lapka révén a mobil eszközök is képessé válhatnak nagyfelbontású videók, többcsatornás hangfelvételek lejátszására, vagy akár látványos grafikájú játékok futtatására. A Cortex processzor mögött álló technológiát már öt gyártó, köztük a Texas Instruments, a Samsung és a Matsushita licencelte - közölte az ARM.

KAPCSOLÓDÓ CIKK