Eldobható DVD-t fejlesztett ki a Microsoft

2005.10.05. 15:37

A redmondi szoftveróriás az eldobható DVD-vel vetne véget a filmkalózkodásnak, amelyet csak egyszer lehet lejátszani.

Az új szabványnak megfelelő lemez a hagyományos műsoros DVD árának töredékébe kerül, és csak egyszer lehet megtekinteni a rá rögzített filmet - adta hírül a Business Online. A Microsoft eldobható lemezei a cég tervei szerint már a jövő év elején a boltokba kerülhetnek az olvasásukhoz szükséges speciális DVD-lejátszókkal együtt.

Az egyszer használatos lemez a szoftvercég tervei szerint megkönnyíti majd a filmstúdiók dolgát, amelyeknek nem kell aggódniuk amiatt, hogy az új formátumban megjelentett anyagokról kalózmásolatok készülnek. A lemezeket a kölcsönzői filmekhez hasonlóan vásárolhatják majd meg a fogyasztók körülbelül ezer forintos áron, de megtekintésük után nem kell őket visszavinni: a használhatatlanná vált korongok mehetnek a kukába.

A Microsoft jelenleg tárgyalásokat folytat a legnagyobb szórakoztatóelektronikai cégekkel is, hogy DVD-készülékeik a jövőben kompatibilisek legyenek az új szabvánnyal. A redmondi szoftveróriás ugyanis a filmstúdiókat is szeretné rávenni a szabvány adaptálására mindaddig, amíg a filmipar teljes egészében át nem áll az internetes terjesztésre. A Microsoft az online korszakra is készen áll egy találmánnyal: a DRM (Digital Rights Management) szabvány segítségével a digitális formátumban terjesztett video- és hanganyagok másolását lehet megakadályozni, viszont egyelőre kérdéses, hogy ez a technológia általánosan elterjedtté válik-e a szórakoztatóelektronikai iparban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK