Rocksztárok segítik a zenemásolókat

2005.10.05. 11:51

A rock'n'roll-lázadás oka, hogy a Sony BMG és az EMI újabban egyre több albumot hoz forgalomba másolásvédett CD-lemezen, amelyekről nem lehet mp3-formátumba másolni a zenét - az amerikai fiatalok viszont iPodon szeretnék hallgatni kedvenc bandáikat.

A Foo Fighters, a Dave Matthews Band és a tengerentúlon jelenleg toplistás Switchfoot a weboldalain ad instrukciókat ahhoz, hogyan kell elbánni a DRM-szabványú másolásvédelemmel - adta hírül a CNN. A Sony BMG jelenleg is egyre több felvételt ad ki ilyen CD-ken, az EMI pedig 2006-ra szeretné általánossá tenni a szabványt, amely meggátolja, hogy a felhasználók mp3-formátumban írják ki a zenét, és korlátozza a korongról készíthető másolatok számát is.

Az Apple nem enged

A DRM-lemezeket ráadásul csak a Windows Media formátummal kompatibilis gépeken lehet lejátszani, az Egyesült Államokban viszont a konkurens Apple iPod zenelejátszója a legelterjedtebb. Ez a platform nem támogatja a nagy kiadók által bevezetett szabványt, mivel az Apple saját, FairPlay DRM névre keresztelt másolásvédelmi technológiát alkalmaz, amelynek licencét egyelőre nem engedte át a zeneiparnak.

A másolásvédelem miatt a kiadók ezrével kapnak leveleket a felháborodott vásárlóktól, akik gyakran nincsenek tudatában annak, hogy milyen terméket kaptak: erre csak akkor jönnek rá, amikor megpróbálják mp3-lejátszóra másolni az anyagot. A Sony BMG ezért maga is instrukciókat ad ahhoz, hogyan lehet a DRM-védelmet megkerülni, és hangoztatja, hogy nem az iPod-tulajdonosokkal akartak kitolni (bár az anyacég mp3-walkmanei számítanak az iPod legnagyobb ellenfelének a piacon). A japán cég emellett arra is felhívja a dühös vásárlók figyelmét, hogy inkább az Apple-nek írjanak, és próbálják meg rávenni a céget a FairPlay szabvány kiadóknak való átengedésére, ami szerintük megoldaná a gondot.

Szívszaggató fejlemény

A renitens rockbandák azzal indokolták a másolásvédelem elleni akciót, hogy maguk is nagyon felháborodtak a kiadók újításán. Tim Foreman, a Switchfoot gitárosa elmondta: elszörnyedtek az újításon, mivel szerinte "szívszaggató", hogy az új technológiától való félelem és az által kiváltott zavarodottság "elhomályosítja" az együttes elmúlt két évben "vérrel, verítékkel és könnyekkel" teli munkáját. A rocksztár korábban maga helyezett el egy linket a Sony Music Switchfoothoz kapcsolódó fórumában, amely a cédék védelmének feltörését megkönnyítő CDEX-alkalmazásra mutatott.

Az egyik amerikai zenei menedzseriroda vezetője szerint a kiadók elsiették az akciót, és a jelenlegi állapotában a DRM-technológia egyébként is alkalmatlan a kiadványok védelmére. Tény, hogy a másolásvédelem könnyen hatástalanítható: a megvásárolt lemezről egy WMA-formátumú másolatot kell készíteni a számítógépen, amit egy nyers CD-re kiírva máris visszakódolható a zene mp3-formátumba (maga a Sony BMG is ezt a módszert írja le weboldalán).

Eldöntetlen küzdelem

Az EMI nem ad tanácsokat lemezei feltöréséhez, és még egyik nagy cég sem kommentálta az együttesek DRM-ellenes akcióját. Az USA két másik nagy kiadója, a Warner és a Universal egyelőre nem tervezi, hogy bevezetné az új szabványt, és kivárják, hová vezetnek a fejlemények. A zenészek is megosztottak az ügyben: míg egyesek elszántan támogatják a kalózok elleni küzdelmet, mások hamar magukévá tették a digitális technológiát, és letölthető változatban is terjesztik albumaikat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK