Az amerikai tévécsatorna a legújabb sikersorozatának illegális terjesztését szeretné meggátolni azzal, hogy hamis fájlokkal szennyezi és lassítja a BitTorrent nevű technológiát használó  letöltőoldalakat.

Kellemetlen meglepetéssel szembesülhetnek azok, akik az HBO legújabb, Rome (Róma) című sorozatának epizódjait próbálják letölteni egy Bittorrent szoftveren alapuló fájlcserélővel: a tévécsatorna munkatársai ugyanis hamis fájlokat terjesztenek az illegális letöltőszájtokon - adta hírül Slashdot.org. Aki ezeket megpróbálja letölteni, csak az időt és a sávszélességet pazarolja, mivel a filmfájlnak tűnő állomány valójában egy hatalmas, használhatatlan adattömeg, amelynek letöltése sem ér véget soha.

Az HBO emellett szándékosan lassítja a fájlcserélő-hálózat forgalmát azzal, hogy hamis forrásokhoz irányítja a letöltőket. A Bittorrent segítségével egyszerre általában több tízezer nezető oszt meg egymással állományokat (filmet, zenét, szoftvereket), amelyek kis adatcsomagokban kelnek útra a "gazda" és a letöltést végző felhasználó között. Az adatcsomagokat véletlenszerű sorrendben gyűjti, majd illeszti össze a letöltést végző program. Az alkalmazás folyamatosan keresi a hiányzó elemeket, miközben a meglévő darabkákat azonnal meg is osztja a többiekkel.
 
Ki lehet szűrni a kamu fájlokat

Ezt a kaotikus adatáramlást úgynevezett tracker fájlok irányítják, amelyek egyfajta címjegyzékként működnek: mindig megmondják a letöltést végző programnak, hol van az adatcsomag, amelyet éppen keres. Az HBO hamis tracker fájlok segítségével téríti el a felhasználókat, és bár azok gépe hamar rájön, hogy átverték, a források közötti ugrálás miatt nagyon lelassul, vagy akár lehetetlenné is válik a letöltés.

Az O'Really Radar weblog egyik szerzője szerint ezzel a módszerrel is csak ideiglenesen lehet megakasztani a fájlcserélő rendszer működését, mivel a megfelelő programok segítségével - a levélszeméthez hasonlóan - ki lehet szűrni a hamis fájlok forrásait. Nathan Torkington az HBO hamis adatcsomagjainak címeiről is közzé tett egy listát a blogon.

Rongálás helyett használhatná is a média

A BitTorrent-felhasználók felháborodtak a hír hallatán, és sokan azt javasolják a tévécsatornáknak, hogy a fájlcserélők elleni szélmalomharc helyett inkább használják ki ezt a módszert is sorozataik és műsoraik terjesztésére. A 2002-ben kifejlesztett BitTorrent leginkább nagy méretű fájlok terjesztésére alkalmas: egy széles sávú otthoni interneteléréssel néhány óra alatt akár több gigabájtnyi adatot (akár több DVD-t) lehet letölteni, és használatához csupán egy ingyenes kliensprogramot kell telepíteni a számítógépre.

Míg az amerikai filmesek és a hanglemezkiadók szövetsége (az MPAA és a RIAA) tűzzel-vassal irtaná a fájlcserélő rendszereket, a hálózatok üzemeltető vagy tevékenységük legalizálásán dolgoznak, vagy a peer-to-peer technológia továbbfejlesztésén ügyködnek, hogy még nehezebb legyen megfogni őket.