Két mobilszolgáltató, a Pannon GSM és a T-Mobile esetében is ismertté vált, hogy a cégek harmadik generációs (3G) hálózatain januártól milyen percdíjak mellett lehet majd videotelefonálni. A 3G készülékekkel használható mozgóképes hívások december végéig még mindkét cégnél ingyenesek.

 

Közzétette 3G-s videotelefon szolgáltatásának díjtáblázatait a Pannon GSM és a T-Mobile: a két szolgáltató eltérő struktúrát dolgozott ki, így ismét főhet a feje annak, aki össze szeretné hasonlítani a tarifákat. A T-Mobile megkülönböztet csúcsidőt és azon kívüli időszakot, míg a Pannon GSM egységesen árazza a videohívásokat a nap 24 órájában. Míg csúcsidőben a Pannon, csúcsidőn kívül a T-Mobile hálózatán telefonálhatnak olcsóbban azok, akik már 3G-s készülékkel rendelkeznek, s a társalgás közben hasonló beszélgetőpartnerük arcát is látni szeretnék.

  hálózaton... csúcsidőben* csúcsidőn kívül*
Pannon belül 90,- 90,-
kívül 110,- 110,-
T-Mobile belül 120,- 60,-
kívül 150,- 75,-

* A csúcsidő munkanapokon 7-20 óráig tart, azon kívül - így hétvégén is - a csúcsidőn kívüli tarifák érvényesek.

Videodíjak csak januártól

A tarifatáblázatban szereplő díjazás azonban csak 2006. január 1-jétől lesz érvényes, addig a megfelelő készülék birtokában díjmentesen lehet egymást látva csevegni. Egyik telefontársaság sem tesz különbséget havidíjas, vagy feltöltőkártyás ügyfelei között, és a szolgáltatók közlése szerint valamennyi díjcsomagban ugyanezek a tarifák érvényesek.

A két társaság közül a Pannon GSM a hét elején indította útjára harmadik generációs szolgáltatásának kereskedelmi üzemét, míg a T-Mobile-nál augusztus végén zárultak le a tesztek, s került éles üzembe a rendszer. A Vodafone eddig nem nyilatkozott ilyen irányú terveiről - a koncessziós szerződés értelmében azonban január 1-től mindhárom szolgáltatónak el kell indítania 3G-s hálózatát a főváros belső kerületeiben.

Az előbbi két társaság számos szolgáltatást nyújt még, melyeket a megfelelő 3G készülékkel lehet igénybe venni: így például televízióműsorok megtekinthetőségét, vagy éppen letölthető filmeket, klipeket. Ezeknek azonban nincs egységes díjazása, társaságtól, sőt, szolgáltatástól, vagy akár filmtől, műsortól is függ, hogy miért és pontosan mennyit kell fizetni.

Forrás: [origo]
A két szolgáltató fővárosi lefedettségi térképe - A pannonnál a sárga, a T-Mobile-nál a magenta-szürke kombináció mutatja a lefedett területet


A 3G-s hálózaton használt széles sávú mobilinternetért sem a fenti percdíjak érvényesek, hanem szolgáltatótól függően többféle adatátviteli csomag alapján számláznak. A társaságok nem vizsgálják, hogy éppen 3G-s, vagy a lassabb EDGE nevű szolgáltatást, netán a nagyjából egy modemes kapcsolattal azonos sebességű GPRS technológiát használva éri el a világhálót, az adatátvitel díját a technológiától függetlenül kell megfizetnie az ügyfeleknek.

 (Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország Rt.,  mely a Magyar Telekom-csoport tagja.)