Nintendo konzolt gyilkol a programkód

2005.10.12. 18:39

A Sony PSP-t tönkretevő károkozó mellett egy újabb trójai program bukkant fel a neten, amely  viszont Nintendo DS zsebgépeket képes használhatatlanná tenni.

Mint ismeretes, a múlt hét folyamán egy olyan kártékony programot kezdtek terjeszteni az interneten, amely egy Sony PSP konzolra írt programnak álcáztak, a zsebgépen lefuttatva ugyanakkor használhatatlanná tette azt. Néhány napra volt csak szükség, hogy hasonló rosszindulatú alkalmazás a rivális hordozható játékgéphez, a Nintendo DS-hez is megjelenjen.

A vírusvédelmi szoftvereket fejlesztő finn F-Secure cég beszámolója szerint az újabb trójai programot többek közt r0mloader.zip és taihen.zip fájlnéven kínálják letöltésre különböző webhelyeken. A trójai programot tartalmazó állományokat rendszerint japán pornográf tartalmak (hentai) megjelenítésére képes lejátszószoftvernek álcázzák. Ha a kérdéses programkódot lefuttatják  a játékgépen, az felülírja a memória egy részét, aminek következtében az eszköz használhatatlanná válik.

Ugyanakkor szakértők beszámolója szerint a Nintendo DS-t támadó károkozó - a Sony PSP-s társához hasonlóan -  nem jelent fenyegetettséget az átlagfelhasználókra, mivel csak módosított - s így a játékokon kívül külsős programok futtatására is alkalmassá tett - zsebgépeken lehet lefuttatni. A Nintendo DS-t egyébként  Európában csupán a  hónap eleje óta árusítja a Nintendo, a megjelenés első hetében a kontinensen 160 ezer darab kelt el a hordozható játékgépből, míg Észak-Amerikában és Japánban eddig 1,5 millió darab fogyott belőle. A legújabb Game Boyhoz nemrég dobták piacra a Nintendogs című játékot, amely a női felhasználók körében is nagyon népszerű, mivel egy kölyökkutyát kell felnevelni benne.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK